بازیابی عمق نوری ریزگردها با استفاده از تصاویر ماهواره لندست ۸ - مطالعه موردی: شهر تامنراست، الجزایر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 33، شماره: 129
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-33-129_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین نساری

دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

رضا شاه حسینی

استادیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران

امیررضا گودرزی

دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

سهیل سبحان اردکانی

استاد گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

سعید فرزانه

استادیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران

چکیده

محصولات عمق نوری ریزگرد اتمسفری (AOD) مبتنی بر ماهواره های در حال گردش مانند MODIS، VIIRS و NOAA می­توانند توزیع روزانه AOD جهانی و منطقه ­ای را ارائه دهند. کاربرد آنها برای نظارت بر کیفیت هوا در مقیاس­ های محلی مانند محیط ­های شهری به دلیل قدرت تفکیک مکانی پایین آنها محدود است. اخیرا، علاقه فزاینده­ای به بازیابی محصولات AOD بر اساس تصاویر نوری با قدرت تفکیک بالا شکل گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی بازیابی AOD در مناطق شهری با استفاده از تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی بالا است. با فرض سطح لامبرتی، اصل بازیابی AOD توسعه یافته بر اساس تئوری انتقال تابشی با استفاده از معادله Tanré می­ باشد. برای حل معادله انتقال تابشی، مطالعه حاضر مدل انتقال تابشی شبیه سازی دوم سیگنال ماهواره ای در طیف خورشیدی (۶S) را اتخاذ و یک جدول جستجو را با فرض یک مدل ریزگرد قاره ای ساخت. بازتاب سطح زمین در کل دوره مطالعه با استفاده از Landsat ۸ OLI برای دوره ۲۰۱۶-۲۰۱۵ تنوع بسیار کمی به صورت ماهانه نشان داد. بازیابی AOD با مقایسه بازتاب TOA اندازه گیری شده و شبیه سازی شده انجام گرفت. اعتبارسنجی با استفاده از یک سایت زمینی مستقر در پشت بام مرکز منطقه ­ای هواشناسی با نام Tamanrasset_INM واقع در منطقه تامنراست، الجزایر انجام شد. اعتبارسنجی نشان می­ دهد که روش بازیابی AOD منجر به خطای استاندارد ۰.۱۰۶۸ می­ شود و با  برابر با ۷۰.۹% همبستگی خوبی نشان می­ دهد.

کلیدواژه ها

عمق نوری ریزگرد, مناطق شهری, مناطق خشک و نیمه خشک, شهر تامنراست الجزایر, Landsat-۸

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.