بررسی علل پدیده ی کار کودکان خیابانی و مقارنه آن با قوانین جزایی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هفدهمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO17_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران خوش سلوک

دکتری حقوق، مدرس دانشگاه، وکیل پایه یک دادگستری

چکیده

زمان آغاز کودکان به کار مشخص نبوده لیکن ، از دیرباز، اطفال و نوجوانان مورد بهرهکشی قرار گرفته اند. افراد بزرگسال اعم ازاعضای خانواده و اشخاص سودجو نیز به اشکال و انحاء مختلف کودکان را مورد استثمار قرار داده و در عصر کنونی نیز نحوهی بکارگیری کودکان در امور مختلف ، استثمار نوینی در بهرهکشی از این قشر آسیب پذیر ایجاد نموده است . علل عدیدهای موجب جذب کودکان به کار می شود که فقدان سرپرست ، اجبار اجتماعی ، اعتیاد والدین ، محبوس بودن والدین ، فرار از خانه از مهم ترین دلایل محسوب شده و به نوبه خود کودکان را مجبور به کار در اجتماع می نماید. کودکان پس از فرار از خانه و یا از دست دادنسرپرست و نداشتن محلی برای اقامت و سکنی ، بی سرپناه شده و به کودک خیابانی تبدیل و برای به دست آوردن سرپناه، به هرکاری تن در می دهند. جذب و فعالیت در باندهای مجرمانه تکدی گری ، حمل و توزیع مشروبات الکلی ، مواد مخدر و روانگردان،دستفروشی ، سرقت و حتی باندهای فساد و فحشاء، کارهایی است که کودکان خیابانی را به کودکان کار خیابانی بدل می سازد.خطرات فراوانی این قشر آسیب پذیر را تهدید می کند که بیماری های جسمی و روحی ، اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان، ایجادروحیه خشونت و آموختن شیوههای ارتکاب جرایم رایج از جمله آنها می باشد. قوانین موضوعه کشورمان، سعی در حمایت ازکودکان و نوجوانان داشته و حتی در قانون کار، وضعیت کار این قشر، مشخص و قانونگذاری شده و قوانین جزایی نیز مجرمان این رده سنی را شناسایی کرده است . قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹ نیز از جمله قوانین حمایتی برای این گروهاجتماعی بوده که تا مرحله ی کامل اجرا، سالها فاصله دارد. جلوگیری از پدیدهی بهرهکشی از کودکان کار، تنها با ورود دولت وسازمانهای ذیربط قابل کنترل بوده و در صورت انجام وظایف محوله نهادهای ذیربط ، قوه قضاییه نیز می تواند با قدرت تمام ورودنموده و مرتکبین جرایم مربوطه را به مجازات برساند. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی ضمن بیان تعاریف با رویکرد آسیب -شناسی کار کودکان در خیابانها، به صورت تحلیلی به خطرات و تهدیدات کارکردن اطفال پرداخته و در پایان راهکارهایی ارائه شده است .

کلیدواژه ها

کودکان کار، کودکان خیابانی ، اورژانس اجتماعی ، تکدی ، باندهای مجرمانه .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.