بررسی تکیه در افعال زبان کردی ایلامی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران، دوره: 12، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JLW-12-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 213
نویسندگان
دانشیار گروه زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
کارشناسی ارشد زبان شناسی، گروه زبان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.
چکیده
تکیه یکی از مقوله های مهم واج شناختی و مربوط به هجاست. هدف پژوهش حاضر، بررسی تکیه در افعال زبان کردی ایلامی در چارچوب نظریه وزنی هیز (۱۹۹۵) است. برای انجام این پژوهش، تعداد ۱۰ کلمه از مقوله نحوی فعل انتخاب شد و پنج گویشور کرد زبان مرد با میانگین سنی ۴۰ تا ۶۰ سال و توانایی خواندن و نوشتن در سطح ابتدایی آن ها را تلفظ کردند. گویشوران هر کلمه را سه بار ادا کردند. مجموع ۱۵۰ طیف نگاشت با استفاده از نرم افزار Praat به دست آمد و بررسی شد. براساس واکه های موجود در هر کلمه بسامد پایه، شدت و دیرش تا سه رقم اعشار اندازه گیری شد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل آماری انجام گرفت و با برنامه Excel گراف هایی برای آن ها رسم شد. در بررسی داده ها، برای تحلیل های آماری از آزمون هایی مانند کلموگروف اسمیرنوف، تی وابسته یا تی زوجی، ویلکاکسون و اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج به دست آمده به این شرح است: در زبان کردی ایلامی، عامل ایجادکننده تکیه واژگانی، همبسته آکوستیکی بسامد پایه است. در این زبان جایگاه تکیه، روی یکی از هجاهای ابتدایی کلمات است.کلیدواژه ها
همبسته آکوستیکی, زبان کردی ایلامی, تکیه واژگانی, هجا, فعلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.