تحلیل منحنی رخنه آلاینده باکتریایی در شرایط کشت چمن در ستون خاک با اندازه کود گاوی مختلف

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MMWS-4-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاشار جهاندیده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

سید حسن طباطبائی

استاد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مهرنوش دهقانیان

دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

یکی از معمول ترین روش ها برای اصلاح، غنی سازی خاک و کمک به رشد گیاهان استفاده از کودهای دامی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر اندازه ذرات کود و کشت چمن بر انتقال باکتری در ستون خاک و میزان آبشویی کود در حضور باکتری تحت شرایط کشت چمن است. برای این منظور تیمارهای کود گاوی با چهار قطر دو، یک، ۵/۰ و ۲۵/۰ میلی متر انتخاب شدند. آزمایش انتقال باکتری ایشریشیاکولی در ستون های PVC به ارتفاع ۳۵۰ و قطر ۱۶۰ میلی متر انجام شد. مقدار کود مصرفی روی سطح ستون ها با مقیاس ۳۶ تن در هکتار انتخاب شد. چمن تهیه شده با ارتفاع پنج سانتی متر روی سطح ستون های خاک قرار داده شد. ستون های خاک، در مدت دو هفته هر دو روز آبیاری و پس از آن، آبشویی ستون ها تا خروجی زهاب هفت حجم منفذی انجام شد. میزان غلظت باکتری ایشریشیاکولی در زهاب جمع آوری شده به روش شمارش زنده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در تیمارهای بدون کشت چمن، میزان انتقال باکتری در تیمار دانه بندی دو میلی متر نسبت به سایر تیمارها بیش تر بود. حداکثر غلظت نسبی باکتری (C/C۰) در ذرات کود با قطر ۲۵/۰ میلی متر نسبت به قطر کود یک و دو میلی متر کم تر و با تاخیر نسبت به ذرات درشت تر کود مشاهده شد. متوسط بیشینه غلظت نسبی باکتری ایشریشیاکولی (C/C۰) در شرایط با و بدون کشت در تیمارهایی با اندازه قطر ۲۵/۰ و ۵/۰ میلی متر (۷۲/۰ و ۸۱/۰) کم تر از ذرات کود با قطر یک و دو (۹۵/۰ و ۹۱/۰) میلی متر شد. کاشت چمن میزان انتقال باکتری را سرعت بخشید. حداکثر غلظت نسبی باکتری (C/C۰) در تیمارهای بدون کشت چمن و در قطرهای دو، یک، ۵/۰ و ۲۵/۰ به ترتیب در PV۶/۰،PV۷/۰، PV۶/۰ و PV۹/۰ برابر حجم منفذی رخ داد. این مقادیر در تیمارهای با کشت چمن به ترتیب برابر با PV ۷/۰، PV۰/۱، PV۹/۰ و PV۰/۱ شد. بر اساس نتایج در صورتی که هدف کاهش انتقال باکتری به اعماق خاک باشد باید از ذرات کود ۲۵/۰ و ۵/۰ میلی متر استفاده نمود و اگر هدف تاخیر انداختن انتقال باکتری به اعماق خاک باشد می توان از اندازه ذرات کود یک و دو میلی متر استفاده کرد. کشت گیاه چمن سبب افزایش باکتری انتقال یافته شد.

کلیدواژه ها

اندازه ذرات, باکتری ایشریشیاکولی, حجم منفذی, کود گاوی, کشت چمن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.