تبیین و پیش بینی سلامت روان و رضایت ازخود بر اساس ترومای دوران کودکی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده و بهداشت، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ASTAR-14-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مائده خوش اخلاق

(نویسنده مسئول)، کارشناسی ارشد، روانشناسی tell: ۰۹۱۲۸۳۸۹۴۰۱ zimer۷۷۸@gmail.com,

مجتبی صداقتی فرد

استادیار گروه روانشناسی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.

چکیده

مقدمه: تجربیات نامطلوب دوران کودکی/ترومای دوران کودکی، موضوع حساسی است که کمتر بدان پرداخته شده است. با این حال ترومای کودکی می­تواند منجر به تغییر شخصیت و بی­ ثباتی سلامت روان در بزرگسالی شود؛ در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین و پیش­بینی سلامت روان و رضایت از خود بر اساس ترومای دوران کودکی انجام شد.روش پژوهش: در یک طرح توصیفی-همبستگی از میان دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در نیم سال دوم تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، ۴۴۰ نفر به شیوه خوشه­ای چند مرحله­ای به عنوان نمونه پژوهش گزینش شدند. گردآوری داده­ها با استفاده از پرسشنامه­ سلامت عمومی گلدبرگ و همکاران، رضایت از خود عباس­نیا و فرم کوتاه پرسشنامه ترومای دوران کودکی برنستاین و همکاران انجام شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد، ترومای دوران کودکی تنها توان تبیین و پیش­بینی سلامت روان را دارد؛ به طوری که سوء استفاده عاطفی و غفلت عاطفی  قادر به تبیین ۲۱ درصد اضطراب و اختلال خواب بودند. ۱۹ درصد اختلال در کارکردهای اجتماعی توسط سوء استفاده عاطفی، سوء استفاده فیزیکی و غفلت عاطفی تبیین شد. ۱۰ درصد علائم جسمانی توسط ابعاد سوء استفاده جنسی و غفلت عاطفی و در نهایت ۷ درصد افسردگی توسط غفلت عاطفی قابل تبیین بود. دیگر یافته پژوهش نشان داد، از میان ابعاد ترومای دوران کودکی، تنها سوء استفاده جنسی قادر به تبیین ۴ درصد از واریانس رضایت از خود در دانشجویان است. نتیجه گیری: این یافته پیامدهای مهمی در چگونگی درک و درمان مشکلات روانی و رضایت از خود در افراد دارای تجربه تروما در محیط­های بالینی دارد.

کلیدواژه ها

ترومای دوران کودکی, رضایت از خود, سلامت روان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.