ارزیابی آسیب پذیری مناطق ساحلی نسبت به افزایش سطح آب دریا تحت تاثیر سناریوهای تغییر اقلیم (مطالعه موردی: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_CCR-5-18_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانا اعتمادی

گروه محیط زیست، پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

اسماعیل عباسی

گروه محیط زیست، پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

چکیده

مناطق ساحلی مهمترین و حساس­ترین مناطق به اثرات ناشی از تغییر اقلیم بویژه افزایش سطح آب دریا می­باشند که پیامد­های وخیم و آسیب­های ناشی از آن را با درجه اطمینان بالاتری تجربه می­کنند. هدف از این تحقیق ارزیابی آسیب­پذیری مناطق ساحلی واقع در محدوده منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه و کنگان) نسبت به  افزایش سطح آب خلیج فارس است. داده­های مورد استفاده در این تحقیق شامل داده­های جزر و مدی ایستگاه های کنگان، بوشهر و امام حسن، مدل رقومی ارتفاعی، داده­های ارتفاعی و تصاویر ماهواره­ای سنتینل ۲ به منظور ساخت ترکیب رنگی حقیقی با اندازه تفکیک مکانی ۱۰ متر می­باشد. نقشه آب گرفتگی منطقه مورد مطالعه در صورت افزایش نیم، یک و دو متری سطح آب دریا تهیه شد. نتایج نشان داد که بیشترین آسیب پذیری افزایش سطح آب دریا مرتبط با مجتمع های پتروشیمی نزدیک به ساحل می­باشد. منطقه پارس جنوبی یک در نواحی  رویش جنگل­های مانگرو و صنایع  پایین دستی در معرض بیشترین آسیبپ­پذیری قرار دارد به­طوری­که حتی با نیم متر افزایش سطح آب دریا اراضی قابل توجهی به زیرآب خواهد رفت. عدم توجه به خطر بالا آمدن سطح آب دریا می­تواند در آینده خسارت اقتصادی هنگفتی را به شرکت­های پتروشیمی و صنایع مرتبط همچنین به اکوسیستم­های حساس و شکننده ساحلی وارد سازد. بنابراین استراتژی مدیریتی منطقه­ای برای کاهش این آسیبپ­پذیری امری ضروری است. یکی از راه­های مقابله با این آسیبپ­پذیری، ساخت تپه های رگه­ای و استفاده از موج شکن­های معلق در زیر آب  به همراه گرون­های T شکل در سواحل تحت خطر آب گرفتگی است.

کلیدواژه ها

ارزیابی آسیب پذیری, افزایش سطح آب دریا, خلیج فارس, سنتینل, منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.