تاثیر پاندمی ها بر نقش دولت ها در زمینه امنیت ملی و بین المللی (با تاکید بر ایران)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات دولت پژوهی در جمهوری اسلامی ایران، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IRSJ-10-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 134
نویسندگان
استادیارگروه علوم سیاسی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
چکیده
ظهور کووید-۱۹، ناکارآمدی ساختار دولت محور امنیت را ثابت کرده است. با توجه به اثرات کوتاه مدت این بحران، ضروری است که دولت ها بحث های امنیتی جهانی و سیاست گذاری های خود را در مورد بیماری های عفونی برای آینده تغییر دهند. با ظهور کووید-۱۹ بررسی مجدد رابطه بین پاندمی ها و امنیت جهانی جدی تر شده است و کشورها را وادار کرده تا درباره دامنه و مفهوم امنیت ملی و بین المللی تجدیدنظر کنند. بر این اساس سوال اصلی مقاله حاضر این است تا با تمرکز بر ایران به این سوال پاسخ دهد که پاندمی ها چه تاثیری بر نقش دولت ها در زمینه امنیت ملی و بین المللی به ویژه در دوران کووید-۱۹ داشته است؟ روش تحقیق در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اینترنتی می باشد. بر اساس تئوری امنیت انسانی و نظریه بوزان می توان استدلال کرد که تهدیدهای غیرنظامی و غیرخشونت بار مانند پاندمی ها برای موجودیت فرد وجود دارد که باید در کنار تهدیدات سنتی در گفتگوهای مربوط به امنیت ملی در ایران گنجانده شود و به جای دولت بر مردم عادی تمرکز کند. بر اساس یافته های پژوهش، دولتمردان ایرانی باید حوزه امنیت ملی را فراتر از مدل سنتی دفاعی - جنگی قلمداد کرده و در برابر امنیت انسانی پاسخگوتر باشد و امنیت شهروندان خود را در برابر همه تهدیدها (مانند بیماری های همه گیر، تغییرات اقلیمی، محیط زیست و ...) تامین کنند.کلیدواژه ها
پاندمی, دولت, امنیت ملی, امنیت بین المللی, کووید-۱۹, ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.