تبیین دیدگاه های اجتماعی در برنامه درسی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 7، شماره: 74
- کد COI اختصاصی: JR_JRPE-7-74_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 209
نویسندگان
دانشجوی دکترای برنامه ریزی درسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
چکیده
در این پژوهش مفهوم تغییر اجتماعی و مبانی نظری و تئوریکی آن در قالب سه تئوری اصلی تکامل اجتماعی، کارکردگرایی و تعارض، بررسی شده است. سپس نظریه های اجتماعی در ارتباط با آموزش و پرورش به طور عام و برنامه درسی به طور خاص مورد توجه قرار گرفت. در دیدگاه اجتماعی نیازهای اجتماعی اساس برنامه درسی است به فرد در بستر و شرایط خاص اجتماعی نگریسته می شود؛ اما تلقی گروه های مختلف از نیازهای جامعه گاهی متفاوت و حتی متضاد است. از این رو، دیدگاه های متفاوتی زیر چتر دیدگاه اجتماعی مطرح شده است قدیمی ترین آن ها، دیدگاه محافظه کارانه است که برنامه درسی را وسیله ای برای حفظ وضع موجود جذب و درونی کردن ارزش ها همنوایی و سازگاری با شرایط موجود جامعه می داند. مفاهیمی چون فرهنگ پذیری انتقال فرهنگی وفاداری نسبت به حاکمیت از اهداف برنامه درسی است در مقابل دیدگاه انتقادی، مدرسه را عامل تغییر اجتماعی تلقی کرده و بر زعامت و نقش رهبری مدارس در فرایند بازسازی و تحول اجتماعی تاکید می کند. مفاهیمی چون سواد انتقادی، اجتماعی، نقادی سیاسی، خودآگاهی و رهایی بخشی، هسته برنامه درسی را تشکیل می دهد.کلیدواژه ها
برنامه درسی، دیدگاه اجتماعی، نظریه های برنامه درسی.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.