محاسبات کوانتومی و فضای سایبر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم و فناوری های نوظهور و شالوده شکن در حوزه دفاعی
  • کد COI اختصاصی: EDST01_107
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 506
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی زارع زردینی

دانشجوی دکترای مدیریت راهبردی فضای سایبر، دانشکده امنیت ملی، دانشگاه عالی دفاع ملی

سیدنصیب اله دوستی مطلق

استادیار دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی، پژوهشکده آماد و فناوری دفاعی

چکیده

پیشرفت های کوانتومی ممکن است منجر به تغییرات بنیادی و دگرگونی در چندین حوزه علم و فناوری شود که پیش بینی زمان تحقق و تاثیر آنها را ذاتا دشوار می کند. رایانه های کوانتومی ممکن است قادر به غلبه بر محدودیت های عملکرد محاسباتی کنونی با فعال کردن پردازش موازی داده ها با سرعت، دقت و جزئیات بسیار بهبودیافته باشند و به طور بالقوه محیط اطلاعات آینده را متحول کنند. در حوزه سایبری، پیشرفت ها در رمزنگاری کوانتومی می تواند رویکردهای رمزگذاری فعلی را به خطر بیندازد و چالش های اساسی را برای یکپارچگی و امنیت همه داده ها و ارتباطات ایجاد کند. پیشرفت های بیشتر در سنجش و ارتباطات کوانتومی نیز ممکن است باعث انواع جدیدی از پیشرفت ها شود و مسائل پیچیده و مبهم را حل کند. فناوری های کوانتومی برای کسی که زودتر از بقیه آن را به خدمت می گیرد دارای مزایای بسیاری خواهد بود. در این مقاله که به روش تحلیل محتوا تهیه شده ابتدا به مفاهیم و اصول اولیه مکانیک کوانتومی پرداخته شد و شاخه های مهم فناوری های کوانتومی تشریح گردید. در ادامه فضای سایبر و لایه های آن تشریح شد و تاثیرات محاسبات کوانتومی بر لایه های فضای سایبر بررسی شد. در پایان نتیجه گیری شد که محاسبات کوانتومی در تمامی لایه های فضای سایبر تاثیرگذار است ولی بیشترین تاثیر آن مربوط به امنیت فضای سایبر می شود. اگر چه وقتی کامپیوترهای کوانتومی به واقعیت تبدیل شوند، مکانیسم های رمزگذاری کلید عمومی منسوخ می شوند و از نظر تئوری ممکن است رایانه های کوانتومی بتوانند برنامه هایی را که از اینترنت استفاده می کنند به خطر بیندازند و توانایی حفظ اسرار در فضای سایبر را از بین ببرند، اما اینها کاملا قابل پیشگیری هستند. در حال حاضر فناوری لازم برای پیاده سازی سیستم های رمزگذاری پساکوانتوم وجود دارد که می توانند در برابر رایانه های کوانتومی مقاومت کند، این امر مستلزم آمادگی، اجرا و اراده لازم است. فناوری کوانتومی ما را از فضای سایبر کلاسیک به فضای سایبر کوانتوم سوق می دهد.

کلیدواژه ها

فناوری کوانتوم، فضای سایبر، محاسبات کوانتومی، سنجش کوانتومی، ارتباطات کوانتومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.