الگوی روند تنشی در گسل شمال البرز از دوران دستگاهی (سال۱۹۰۰)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین همایش ملی علوم و فناوری های نوظهور و شالوده شکن در حوزه دفاعی
- کد COI اختصاصی: EDST01_048
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 212
نویسندگان
دکتری ژئودینامیک مشغول خدمت در دانشگاه امام علی (ع)
عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان
عضوهیات علمی دانشگاه صنعتی شریف
چکیده
در این پژوهش سعی بر این است نحوه ی افزایش تنش تکتونیکی در گسل فعال شمال البرز بعد از هر زلزله تخمین زده شود و بر این اساس همچنین بتوان حدود تنش کنونی در گسل را تخمین زد. این گسل در منطقه شمال کوه های البرز با طول حدود ۴۰۰ کیلومتر از گسل های فعال با زلزله های مهیب در استان مازندران (ایران) در مختصات طولی ۵۴.۲۵-۵۰ و عرضی ۳۷.۱۵- ۳۶ می باشد. اطلاعات جمع آوری شده از سال ۱۹۰۰ تا می ۲۰۲۴ بیانگر این است که ۱۱ زلزله در این مدت با بزرگی ۵ و بیشتر در این مختصات رخ داده است. میانگین زمانی تقریبی هر رخداد و نیز شیب گسل و عمق کانونی مربوط به هر زلزله محاسبه شده است. با استفاده از دوایر موهر تنش اصلی ((σ(۱)، فشار مایع، تنش برشی و نرمال و تنش کولمب اولیه و نهایی برای هر یک از زلزله ها قابل محاسبه می باشد. طی ساز و کاری قابل اطمینان تنش هایی که به صورت تدریجی از زمان اخرین زلزله تجمیع یافته محاسبه می شود و با توجه به تنش کولمب اولیه و نهایی و اختلاف زمان میانگین، روند افزایش تنش نسبت به زمان به صورت رابطه خطی چندجمله ای برازش شده است که نمودار این روند افزایشی رسم شده است. این نمودار تطابق خوبی با نمودار تئوری گسیختگی کولمب دارد. با توجه به این نمودار و زمان سپری شده از آخرین زلزله می توان وضعیت تقریبی فعلی تنش در گسل و حتی محدوده زمانی خطر آفرینی آنرا تخمین زد.کلیدواژه ها
گسل شمال البرز، تنش کولمب، خطر پذیری زلزله، الگوی تنشمقالات مرتبط جدید
- تحلیل چالشها و راهکارهای تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت: با تمرکز بر حلقههای مفقوده
- بازخوانی نقش دانشگاه و صنعت در توسعه ملی: از موانع تا راهکارها
- نشانگر تشخیصی جدید در ژن C-myc به عنوان کیت غیر تهاجمی تشخیص سرطان دهان
- برنامه ریزی منابع تجدید پذیر با درنظر گرفتن برنامه ریزی توسعه انتقال و تولید منابع توان راکتیو
- برنامه ریزی همزمان توسعه انتقال و منابع تولید توان راکتیو با استفاده از یک الگوریتم تکاملی بهبود یافته
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.