طراحی و بهینه سازی خطوط شبکه فاضلاب شهری با استفاده ازالگوریتم کلونی زنبور عسل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: GSECONF07_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلیرضا ندائی جوان

کارشناسی ارشد مهندس عمران گرایش سازه، دانشگاه هرمزان بیرجند

اسماعیل قربانی

کارشناسی ارشد مهندسی راه و ترابری، دانشگاه هرمزان بیرجند

مرتضی معینی

کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش سازه، دانشگاه بیرجند

چکیده

شبکه های جمع آوری فاضلاب بخشی از زیرساخت های شهری هستند و احداث آن هزینه های بسیار زیادی را به جامعه تحمیلمی نماید. گستردگی و جمعیت زیاد شهرها که از یک سو باعث مصرف هر چه بیشتر منابع آب و از سو ی دیگر باعث آلوده شدنآنها می گردد نیاز به اجرا خطوط جمع آوری فاضلاب و تصفیه آن را بیش از پیش آشکار می سازد. لیکن اجرای شبکه هایفاضلاب هزینه بر و بهره برداری از آنها دارای مشکلاتی است. هزینه عمده در اجرای شبکه های فاضلاب به دلیل عمق بالای آنهاایجاد میشود چرا که معمولا این شبکه ها به صورت ثقلی فاضلاب را جمع آو ری می کنند و هزینه مهم دیگر قیمت لوله میباشد که با بزرگ شدن سایز لوله به صورت تصاعدی بالا میرود، نرم افزارهای مرسوم و مورد استفاده در طراحی ها هوشمندیلازم را نداشته و فاکتور هزینه را در محاسبات دخالت نمی دهند با توجه به اینکه با تغییر شیب و قطر و عمق در چارچوب قیودهیدرولیکی گزینه های بسیاری پیش روی طراح است همواره این چالش که کدام طرح از لحاظ اقتصاد ی برتر و از نظر هیدرولیکیپاسخگو می باشد وجود دارد. علاوه بر هزینه معضلی که در بهره برداری از شبکه های فاضلاب مجزا ممکن است به وجود بی ایداتصال ناودان های پشت بام ساختمانها به شبکه است که هنگام بارندگی شبکه را دچار شک نموده و ممکن است سیستم تصفیهبیولوژیکی را نیز دچار مشکل نماید. در این مقاله با استفاده از آمار اخذ شده از شرکت آبفای کشور با استفاده از نرم افزار یکتابع هزینه استخراج شده که هزینه متوسط را در مقابل شیب و قطر لوله به عنوان خروجی می دهد سپس با استفاده از الگوریتمزنبور عسل در محیط نرم افزار مدلی طراحی شده است که قابلیت طراحی شبکه های فاضلاب با رعایت قیود هیدرولیکی وبرخی الزامات اجرایی را با کمینه کردن هزینه دارا می باشد.

کلیدواژه ها

بهینه سازی، زنبور عسل، شبکه جمع آوری فاضلاب، الگوریتم های بهینه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.