تحلیل طراحی معماری همساز با فرهنگ با تاکید بر رویکرد معماری پایدار بااستفاده از تکنیک SWOT
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: GSECONF07_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 107
نویسندگان
Sadeghkhani amir@yahoo.com
استادیارگروه معماری, واحد همدان, دانشگاه آزاد اسلامی, همدان, ایران.
چکیده
معماری پدیده ای اجتماعی است که از فرهنگ سرچشمه گرفته است و بر آن تاثیر می گذارد و به عنوان جلوه توانایی و هنر انسان،برای ساخت و ساز در بستر محیط طبیعی است. تمامی فرهنگ ها، جایگاهی ارزشمند و غیر قابل جایگزین دارند و معماری که بهعنوان بزرگترین میراث فرهنگی بشر قلمداد می شود، که دارای رموزی از تلفیق علم، احساس و حصول تفکر انسانی به هویت خوداست. همچنین معماری دارای تمام ارزش ها و نمادهایی است که حاوی رموز غنی و مملوء از معانی می باشد که تا پیش از آن که بهواسطه ی فرهنگ در تمام سطوح آگاهی محقق شود، دربحث معماری به شکلی کالبدی فیزیکی جلوه می کند و به صورت ناخودآگاهبر انسان تاثیر می گذارد. توجه به بعد فرهنگی، هنری یکی از الزامات در ساخت و ساز و پیاده کردن طرح معماری است؛ چرا کهمعماری به عنوان یکی از زیر ساخت ها برای شناساندن ویژگی های فرهنگی و هویتی و بومی مردم یک کشور یا منطقه، نقش بسیارمهمی در جهان کنونی دارد. از طرفی معماری پایدار به عنوان مدیریت یک محیط پاک و سالم، براساس بهره برداری موثر از منابعطبیعی و اصول اکولوژیکی، با هدف طراحی ساختمان های پایدار و کاهش آسیب آن بر روی محیط و منابع انرژی و طبیعت؛ و بابهره گیری از فرهنگ زمینه آن جامعه تعریف می شود. با ترکیب معماری و فرهنگ دیرین و بومی جامعه، قوانینی چون کاهشمصرف منابع غیر قابل تجدید، توسعه محیط طبیعی و حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت در صنعتساختمان سازیمی توانند اجرایی شوند و جواب سوال های خود در رابطه با معماری پایدار را در فرهنگ جامعه جست و جو کرد. بهطور خلاصه معماری یک ساختمان پایدار را می توان این چنین تعریف کرد که ساختمانی که کمترین ناسازگاری و مغایرت را بامحیط طبیعی پیرامون خود و در پهنه وسیع تر با منطقه و جهان داشته باشد. در این میان توجه به فرهنگ آن جامعه سبب نزدیک ترشدن ساخت و ساز به معماری پایدار و همسو و سازگار با طبیعت می شود. هدف پژوهش حاضر تحلیل طراحی معماری همساز بافرهنگ با تاکید بر رویکرد معماری پایدار است. رویکرد مقاله حاضر رویکردی تبیینی و غیر اکتشافی است و پژوهش حاضر ماهیت نظری دارد؛ لذا روش تحقیق مقاله حاضر روش اسنادی و روش توصیفی است. در این پژوهش با استفاده از تکنیک SWOT به بررسی نقاط قوت و فرصت؛ ضعف و تهدید در فرآیند تحلیل طراحی معماری همساز با فرهنگ با تاکید بر رویکرد معماری پایدار پرداخته شد و سپس با استفاده از نتایج بررسی ها، ماتریس تحلیلی تدوین شد و راهبردهایی در چهار بخش راهبرد انطباقی، راهبردتهاجمی، راهبرد دفاعی، راهبرد اقتضایی ارائه گردید.کلیدواژه ها
معماری، معماری پایدار، معماری همساز با فرهنگ، معماری بومی، فرهنگ، بهره وری انرژی.مقالات مرتبط جدید
- بررسی راهکارهای مقاومسازی سازه های شهری در برابر زلزله و فرونشست زمین
- راهکارهای نوین برای کاهش هزینههای اجرایی و افزایش کارایی در شهرداری ها
- مدیریت و بهروزرسانی بانک های اطلاعات مکانی شهری با GIS در شهرداریها
- پایش سلامت پلها و سازه های شهری با سنسورهای IoT
- کاربرد زنجیره ارزش مکانی در شناسایی و اولویت بندی فرصت های سرمایه گذاری شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.