بررسی رابطه وضعیت اجتماعی خانواده و متغیرهای فردی با میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: RAVAN06_1982
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه علی نژاد طیبی

لیسانس روان شناسی عمومی

چکیده

مقاله حاضر از نوع توصیفی است که با توجه به منابع کتابخانه ای و گردآوری نظرات صاحبنظران به رشته تحریر در آمده است. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه وضعیت اجتماعی خانواده و متغیرهای فردی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را نشان می دهد. یکی از محیط های بسیار اثرگذار و مهم در این زمینه خانواده است خانواده نخستین نهاد زندگی اجتماعی کودک است که در شکل گیری عادتها و اندیشه های اجتماعی کودک نقش بسیار مهمی دارد به بیان دیگر خانواده چیزی بیش از مجموعه افرادی است که در یک فضای مادی و روانی به سر میبرند. خانواده یک نظام اجتماعی و طبیعی است که ویژگیهای خاص خود را دارد و نهاد اولیه هر جامعه ای به شمار میرود که کانون ظهور عواطف انسانی و روابط صمیمانه میان افراد است و میتوان گفت عملکرد خانواده تاثیر مستقیم و بسزایی بر عملکرد جامعه دارد مظاهری (۱۳۸۷ در شکل گیری رفتار و دیدگاههای اجتماعی ،کودک جنبه های عاطفی روابط والدین و فرزندان نقش مهمی دارد در خانواده هایی که والدین رفتارهای محبت آمیز دارند معمولا کودکان نیز با رفتارهای اخلاقی مثبت و احترام به دیگران و انگیزه پیشرفت رشد می.یابند. تاثیر و نفوذ خانواده بر ابعاد مختلف رشد اجتماعی کودکان بیشمار است (ورشورن ۲ ، ۱۹۹۶) دریافت پسخوراند مناسب و حمایتگرانه از محیط، احساس شایستگی را ارتقا میبخشد و تحول گرایشهای فطری و خودنظم جویی را تسهیل مینماید رایان) و دسی۳ ،۲۰۰۰). پاولس و الیوت ۴ (۱۹۹۳) معتقدند که اغلب کودکان در ارتباط با اطرافیان (والدین ،خواهر برادر و همسالان) مهارتهای اجتماعی را بدون تلاش فرا می گیرند. البته بسیاری از کودکان نیز به دلایل مختلف موفق به کسب مهارتهای اجتماعی نمیشوند و اغلب رفتارهای رشد نایافته و ضداجتماعی و نامناسب از خود بروز میدهند که میتوان به نقش موثر خانواده در بروز این وضعیت رفتاری اشاره کرد. پژوهشهای مختلفی حاکی از نفوذ و تاثیر روابط خانوادگی در رشد مهارتهای اجتماعی و تحصیلی کودکان است به نقل از نورالدین ،وند مشتاقی و شهبازی، ۱۳۹۰) نایلینگ (۲۰۱۰)، در یک مطالعه طولی در مورد تاثیر عوامل مختلف خانوادگی و آموزشی بر روی نتایج تحصیلی گروه های مختلف دانش آموزی با بررسی متغیرهای جمعیت شناختی و درون دادهای آموزشگاهی آنها، به این نتیجه رسید که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان با مولفه های چندگانه خانوادگی همانند باورها و انتظارات ،والدین، اعمال انضباطی و مداخلات والدین محیط عاطفی حاکم بر خانواده و منابع در دسترس خانوادگی ارتباط دارد.

کلیدواژه ها

یادگیری، آموزش، تدریس، والدین، معلم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.