بررسی حسگرهای نوین و کاربردی در ارتقاء ایمنی و کیفیت فرآورده های غذایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی دانش بنیان، تغییر اقلیم و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: ACCFS01_126
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی عادلی میلانی

استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

پیمانه قاسمی افشار

استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد هیدج، دانشگاه آزاد اسلامی، هیدج، ایران

مهدی نبئی

دانشجوی کارشناسی علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

چکیده

یکی از مهمترین چالش های صنایع تبدیلی غذایی، پایش، ارتقاء ایمنی و کیفیت فرآورده ها می باشد. اکثر روش های مرسوم ارزیابی کیفیت و ایمنی بسیار زمان بر است و نیاز به افراد آموزش دیده و متخصص دارد. نحوه حمل و نقل و نگهداری نامناسب در فساد مواد غذایی موثر است و در این خصوص نیاز به توسعه تکنیک های سریع، دقیق و قابل اعتماد برای پایش کیفیت و ایمنی مواد غذایی می باشد و با استفاده از فناوری نوین حسگرها در صنایع فرآوری مواد غذایی می توان بر این چالش غلبه کرد. امروزه به دلیل تطبیق پذیری، کارآیی و عملکرد بالا، حسگرهای مختلفی در صنایع فرآوری مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه برخی از مهمترین حسگرهای نوین مورد استفاده در فرآوری مواد غذایی از جمله حسگرهای مجاورتی (القایی، خازنی و فراصوت)، حسگرهای دما (آشکار ساز دمای مقاومت، مادون قرمز، ترمیستور و ترموکوپل)، حسگرهای رطوبت (خازنی، مقاومتی، فیبر نوری، رسانایی حرارتی)، حسگر زیستی (آمپرسنجی، هدایت سنجی، دماسنجی، لاکتات فیبر نوری، پتانسیل سنجی، نوری)، حسگر فشار، حسگرهای بینی و زبان الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفته اند. این فناوری نوین نقش مهمی در پایش فرآیند، بررسی ماندگاری، ارزیابی تازگی، ارزیابی اصالت، تشخیص و شناسایی آلاینده ها طی فرآیندهای تولید مواد غذایی، ارتقاء کیفیت و ایمنی، افزایش تولید و سودآوری در صنایع تبدیلی مواد غذایی دارند.

کلیدواژه ها

حسگر ها، ایمنی، کیفیت، فرآوری مواد غذایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.