واکاوی اثرات گرمایش جهانی بر منابع آب حوضه ابرقو- سیرجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی دانش بنیان، تغییر اقلیم و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: ACCFS01_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد برزگری

مرکز تحقیقات گردشگری گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

امیر گندمکار

مرکز تحقیقات گردشگری گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

علیرضا عباسی

مرکز تحقیقات گردشگری گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

دما از پارامترهای مهم آب و هوایی است که تغییر آن منشا بسیاری از تغییرات زیست محیطی می شود. تغییر اقلیم و افزایش دما یکی از چالش های مهم زیست محیطی محسوب می شود که می تواند بر منابع آب یک منطقه اثر بگذارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات دما در حوضه ابرقو- سیرجان و اثرات آن بر منابع آبی حوضه صورت گرفته است. در این راستا از داده های روزانه واکاوی شده ERA-Interim با توان تفکیک ۲۵/۰ * ۲۵/۰ درجه طی مقطع زمانی ۲۰۱۹-۱۹۷۹ استفاده شده است. با توجه به ابعاد داده های مورد مطالعه تعداد ۳۳۸ نقطه کل حوضه را پوشش داد. به منظور بررسی روند داده ها از آزمون من- کندال استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد دما در اکثر ماه های سال از روند افزایشی برخوردار می باشد. در ماه های آوریل، مه، آگوست و دسامبر نیز قسمتهایی از حوضه فاقد روند می باشند و بقیه حوضه دارای روند افزایشی می باشد. به طور کلی طی دوره مورد مطالعه در هیچ نقطه ای از حوضه روند کاهشی رخ نداده است. افزایش دما باعث افزایش تبخیر و در نتیجه خشک تر شدن خاک می شوند. افزایش دماهای رخ داده در حوضه ابرقو- سیرجان منابع آبی حوضه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و باعث بوجود آمدن بحران آبی در حوضه می شود.

کلیدواژه ها

دما، روند، حوضه ابرقو- سیرجان، منابع آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.