بررسی وضعیت تولید و مدیریت پسماندهای الکترونیک درشهر اهواز

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش بین المللی بحران های زیست محیطی ایران و راهکارهای بهبود آن
  • کد COI اختصاصی: ICECS01_298
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1571
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدنادعلی علوی بختیاروند

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز

جهانبخش اختردانش

کارشناس ارشد محیط زیست

افشین تکدستان

رئوف فرزانه فاخری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اهواز

چکیده

پیشرفت تکنولوژی های جدید و مصرف روزافزون تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی باعث رشد روزافزون پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی در پسماندهای شهری شده است. این پسماندها به دلیل دارا بودنمواد خطرناکی مانند فلزات سنگین نیازمند توجه و مدیریت ویژ ه ای می باشند. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش پیمایشی در سال 1331 در کلان شهر اهواز انجام شد. در این تحقیقبرای برآورد مقدار پسماندهای الکترونیک از روش مصرف و استفاده (consumption and use method) استفاده شده است. همچنین به منظور آگاهی از میزان اقلام الکتریکی و الکترونیکی مورداستفاده و طول عمر آنها و بررسی وضعیت فعلی مدیریت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی در شهر اهواز، پرسش نامه های مناسب نیز طراحی گردید. تعداد کل اقلام الکترونیکی دورریز در سال 1331 برابر232231 واحد بوده است. با احتساب میانگین وزن هر واحد، کل پسماندهای الکترونیک تولیدی برابر 3111 تن در سال بوده است. در این سال سرانه کل پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی برابر 3کیلوگرم به ازای هر نفر به دست آمده است. یخچال و فریزر با تولید پسماندی هر کدام برابر 1641 تن در سال رتبه نخست را بدست آورده است. پس از آن بیشترین مقدار مربوطبه ماشین لباسشویی، کولرهای گازی و تلویزیون می باشد. مقدار پسماند تولیدی ناشی از کامپیوتر رومیزی و لپ تاپ به ترتیب برابر 613 و 124 تن در سال و سرانه تولید آن به ازای هر نفر به ترتیب1 کیلوگرم می باشد. مقدار پسماندهای الکترونیکی / 1و 16 / برابر 62 ناشی از تلفن ثابت که هر ساله وارد جریان پسماند خواهند شد برابر 11 تن در سال و سرانه تولید آن 11 گرم به ازای هر نفر در سالخواهد بود. میزان گوشی همراه موجود در پسماند شهر اهواز در سال 1333 برابر 26 تن در سال بوده است. با متوسط طول عمر 3 سال برای هر لامپ، میزان لامپ های دورریز سالانه در شهر اهواز برابر1411111 شعله و حدود 63 تن در سال می باشد.بر اساس نتایج به دست آمده در حال حاضر شهر اهواز فاقد یک سیستم یکپارچه و اصولی مدیریت پسماندهای الکترونیکی بوده وپسماندهای الکترونیک به همراه سایر پسماندها جمع آوری و دفع می شوند. لازم است که تدابیر لازم در این خصوص از جمله سرویس های مخصوص جمع آوری، بازیافت اقلام با ارزش این پسماندها و دفع صحیح آنها در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی، مواد خطرناک، مدیریت،شهر اهواز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.