معماری پایدارو راه کارهای بهبود بحرانهای زیست محیطی راه کارهای اقلیمی درساخت یک خانه مسکونی پایدار

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش بین المللی بحران های زیست محیطی ایران و راهکارهای بهبود آن
  • کد COI اختصاصی: ICECS01_292
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 777
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمن فتاحی ابرقوه

مدرس دانشگاه و عضو هیئت علمی

چکیده

نگاهی گذرا به معماری کویری درایران در شهرهایی همچون یزد ، کاشان ، کرمان و .... ، پاسخهای ساده و کهن معماری را با توجه به شرایط سخت آب و هوایی این مناطق به دست میدهد . این نشانه ها گاه در عناصر کالبدی معماری همانند گنبد ، ایوان ، باادگیر و …و گاه در نوع مصالح بنایی همچون خشت ، و کاهگل نمود پیدا می کنند، و در بسیاری ازماوارد باه کاارگیری عناصر طبیعی م ال آب ودخت هم حائز اهمیت است .ترکیب طبیعت و مصالح ، با عناصر معماری مانند ایوان ، گنبد و … شرایطی را فراهم می آورد که انسان کویری بی نیاز به انرژی مصرفی بتواند شرایط آسایش را در فضای زندگی خود فراهم آورد . امروزه با پیشرفت فناوری ودر دسترس بودنانرژی ارزان ، وسایل گرمایش و سرمایش جایگزین خلاقیت معماری در استفاده از روشهای طبیعی شده است ، درحالیکه جهان به سرعتبه سمت بحران انرژی پیش می رود. درچنین شرایطی ، معماری پایدار با بهینه سازی مصرف انرژی و بهره وری از پتانسیلهای اقلیمی به دنبال برقراری تعادل از دست رفته بین انسان و محیط است .برای رسیدن به این تعادل راهی جز استفاده از نیروهای طبیعی ، به عنوانمنابع محیطی ، برای تأمین نیازهای انسانی وجود ندارد .در واقع تبدیل جریانات موجود در محیط به انرژی هاای کاربردی و به خدمتگرفتن آن برای ایجاد پایداری ، همان دستگاهی را می سازد که در معماری بومی مناطق مختلف به صورت اجزای تکرار شونده،هویت ها اقلیم را نشان می دهد . در معماری کویری به مسئله انرژی، منابع طبیعی و بهره برداری درست از آفتاب، جهت ها، بااد و … )به عنوانمنابع پایدار انرژی در مقابل سوخت های فسیلی ناپایدار( توجه خاص شده است تا حدی که یکی از ویژگی های بارز معماری این مناطقمی باشد. شاید بتوان گفت احراز از اسراف و بطالت، استفاده از مصالح بومی، انتخاب رنگ و اشکال مناساب، توجاه باه ناوع و روش بهره گیری از منابع طبیعی، انتخاب منابع انرژی مناسب و بسیاری ویژگی های دیگر را می توان شاخصه های اصلی معماری پایدار دانست گرایش به موضوعاتی چون معماری اقلیمی ،استفاده از سیستم های غیر فعال سرمایش و گرمایش در ساختمانها وتأکید بر بهره گیری از تجربیات معماری بومی اقلیم گرم و خشک ، به علاوه اهمیت بحث مسکن و صرفه جویی درانرژی ، تحقیق را در قاب ملاحظات اقلیمی مسکن پیش می برد . از این رو هدف از این تحقیق ، ارائه طرحی پایدار از یک خانه در شرایط کویری است که بتواند نیروهای طبیعی محیط را به انرژی مورد نیاز فضا تبدیل کند .

کلیدواژه ها

اقلیم ، پایداری ، معماری پایدار ، خانه اقلیمی ، انرژیهای پایان ناپذیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.