استصحاب در رویه قضایی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات حقوقی و قضایی
  • کد COI اختصاصی: IJCONF17_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه اسفندیاری

استادیار حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز

محمدصادق رئیسی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز

مسلم زارع

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز

چکیده

اصل استصحاب در علم اصول فقه نسبت به سایر اصول عملیه از اهمیت خاص و مرتبه بالاتری به لحاظ وسعت و قلمرو آندر گستره احکام فقهی و حقوقی برخوردار است. در مواد قانونی و مسائل مبتلابه اجتماعی و حقوقی، شواهد و مواردفراوانی می توان بیان کرد که منشا آن یکی از انواع اصل استصحاب باشد. بر همین اساس اصل استصحاب به عنوان یکمبحث مهم اصولی در وضع قوانین مدنی، تفسیر و اجرای آن جایگاه و نقش به سزایی دارد. در این پژوهش درصدد پاسخبه این پرسش هستیم که استصحاب در رویه قضایی ایران چه جایگاهی دارد؟ در پاسخ و در قالب یافته ها بیان می شود کهتاکید بر نقش اصول عملی ازجمله استصحاب در منابع حقوقی و آراء قضایی و بیان آشکار قانون آیین دادرسی مدنی دراین خصوص، تحت تاثیر شهرت مباحث مربوط به کاربرد اصول عملیه ازجمله استصحاب در علم اصول فقه است.

کلیدواژه ها

استصحاب، قانون مدنی، رویه قضایی، اصول فقه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.