رویکردهای انسان شناسانه اسلام و اومانیسم و تاثیر آن بر تعیین نظریه اخلاق هنجاری
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
- کد COI اختصاصی: CNCCONF07_080
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 200
نویسندگان
دانشجوی دکترای فلسفه حقوق دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام قم و طلبه سطح ۴ حوزه علمیه قم.
دانشجوی دکترای فرق تشیع دانشگاه ادیان و مذاهب قم و طلبه سطح ۴ حوزه علمیه قم.
دانش پژوه سطح ۳ جامعه الزهراء سلام الله علیها قم.
چکیده
< p> ارتباط بین انسان شناسی و رسیدن به سعادت از طریق عمل به دستورات اخلاق هنجاری به صورت مقایسه تطبیقی بین اسلام و اومانیسم از جمله مباحثی است که غالبا اندیشمندان مسلمان و اومانیسم بدان نپرداخته یا به گونه ای روشن در مورد آن سخن نگفته اند. با تحقیق در منابع چنین می یابیم که بشر تلاش های زیادی جهت دستیابی به سعادت کرده، به صورتی که مکاتب گوناگون فلسفی و اخلاقی برای خوشبختی او راهکارهای متفاوتی ارائه کرده اند. اومانیسم مکتبی است که بر اصالت انسان به صورت جمعی یا فردی تاکید دارد؛ و می کوشد سعادت بشر را با تمرکز بر خود بشر تامین کند. اما دین اسلام با تکیه بر جامعیتش همه نیازهای حقیقی بشر را در نظر گرفته و بر اساس آن، کرامت بشری را رعایت کرده و انسان را جانشین خدا بر روی زمین قرار داده است. در مساله اخلاق هنجاری نیز اسلام و اکثریت اومانیست ها در اصل این مساله که وظیفه گرایی در مسیر غایت گراییست با هم اشتراک داشته اما تفاوت اصلی اسلام و اومانیسم در نوع غایت و اصل وظیفه است که اسلام بر پایه دو بعدی دانستن انسان برای او غایت و وظیفه ای را مشخص می کند که تامین کننده سعادت دنیا و آخرت اوست و در مقابل اومانیست ها سعادت را بر و لذت گرایی دنیایی گذاشته زیرا انسان را موجودی تک بعدی می دانند.در این مقاله سعی شده است با بررسی تفکرات انسان شناسانه هر دو مکتب با رویکرد اخلاق هنجاری آنان آشنا شده و تعیین نماییم در صورت مواجهه با اعمال اخلاقی هر مکتب به چه سان حکم به انجام فعل اخلاقی می دهد.< /p>کلیدواژه ها
انسان، انسان شناسی، اسلام، اومانیسم، اخلاق، اخلاق هنجاری.مقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.