رویکردهای انسان شناسانه اسلام و اومانیسم و تاثیر آن بر تعیین نظریه اخلاق هنجاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
  • کد COI اختصاصی: CNCCONF07_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حاجی جعفری

دانشجوی دکتری فلسفه حقوق دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام قم المقدسه و طلبه سطح ۴ حوزهعلمیه قم المقدسه .

محسن کاشانی

دانشجوی دکتری فرق تشیع دانشگاه ادیان و مذاهب قم المقدسه و طلبه سطح ۴ حوزه علمیه قم المقدسه

فائزه سلطانی

دانش پژوه سطح ۳ جامعه الزهراء سلام االله علیها قم المقدسه دانشجوی دکتری تخصصی دین پژوهی

چکیده

ارتباط بین انسان شناسی از جمله مباحثی است که غالبا اندیشمندان اسلامی و اومانیسم پرداخته یا به گونه ای روشن در مورد آن سخن نگفته اند. با بررسی تاریخ چنین بدست می آید که بشر تلاشهای زیادی جهت دستیابی به سعادت کرد ه است ، به صورتی که مکاتب گوناگون فکری و فلسفی و اخلاقی جهت ساماندهی گرفتاری بشر و ارائه ی راهکارهای ی برای کمال و خوشبختی بشر شکل گرفته است . اومانیسم مکتبی است که بر ارزش بشر در مقابل انسانهای مادی گرا و حتی ارزشهای مذهبی و معنوی تاکید نموده است . و می کوشد سعادت بشر را با تاکید بر خود بشر تامین کند، دین اسلام، بر خلاف رویکرد اومانیستی ، دینی جامع و کامل می باشد و همه ی سلسله مراتب و نیازهای حقیقی بشر را در نظر می گیرد و بر اساس آن، شرافت و کرامت بشری را رعایت کرده و بشر را جانشین خدا بر روی زمین قرار داده است در مساله ی اخلاق هنجاری نیز اسلام و امانیسم در اصل مساله که وظیفه گرایی در مسیر غایت گرایی است با هم مشترک هستند اگر چه برخی از اومانیسم ها این چنین نمی اندیشند اما اکثریت بر چنین مساله ای توافق دارند اما تفاوت اصلی اسلام و امانیسم در نوع غایت و اصل وظیفه است که اسلام بر پایه ی اینکه انسان موجودی دو بعدی است برای آن غایت و وظیفه را مشخص می کند در حالی که اومانیسم سعادت را بر لذت طلبی و لذت گرایی می داند و انسان را موجودی تک بعدی می داند.

کلیدواژه ها

انسان شناسی ، اسلام، اومانیسم ، اخلاق، اخلاق هنجاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.