بررسی تطبیقی اندیشه انتظار از دیدگاه مقام معظم رهبری (حفظه االله) و فوکویاما
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
- کد COI اختصاصی: CNCCONF07_076
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 140
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی دین پژوهی
حوزوی(درس خارج)
دانشجوی دکتری تخصصی دین پژوهی
فوق لیسانس ادبیات تطبیقی
چکیده
بحث از پایان تاریخ و آینده بشریت ، از جمله مباحث پرسش و دغدغه برانگیزی به شمار می رود که از دیرزمان، توجه انسانهای ژرفاندیش وآیندهنگر را به خود معطوف نموده است . این دغدغه و پرسش به دلیل اهمیت و همگانی بودن آن موجب شده که مسئله آیندهنگری و بحث فرجامشناسی ، همواره به صورت موضوعی زنده و پویا، توجه انسانهای ژرفنگر و اندیشه های جست وجوگر را به خود معطوف نماید تا در تلاشی مستمر، از رهگذر مطالعه پدیدهها و رویدادهای تاریخی ، روند تحولات آینده تاریخ بشر را مکشوف و برملا سازند مارکسیسم ، درصدد ارائه تصویری از کموننهایی (جامعه بدون طبقه و دولت )، مسیحیت ، منتظر بازگشت و ظهور مسیح و تحقق ملکوت و سلطنت الهی ، لیبرالیسم (براساس نظریه پایان تاریخ فوکویاما) در پی غلبه ایدئولوژی لیبرال دموکراسی و برتری دولت های لیبرال در پایان تاریخ و... هستند.فرانسیس فوکویاما از جمله کسانی به شمار می رود که موضوع پایان تاریخ و آینده بشر را به صورت تئوریک در قالب یک نظریه مطرح نموده است . وی در سال ۱۹۸۹میلادی، نظریه خود را تحت عنوان پایان تاریخ ارائه نمود و جرح و تعدیل های بسیاری را برانگیخت . از سوی دیگر، شیعه اثنی عشری نیز نظریه خاص خود را درباره »آخرالزمان« دارد و، برخلاف نظر فوکویاما، »اسلام ناب محمدی« ایدئولوژیوحکومت پایان تاریخ معرفی می کند.در این مقاله پایه های نظری مهدویت در سپهر اندیشه ای تشیع اثنی عشری با نظریه پایان تاریخ فوکویاما در محورهای زیر مقایسه شده است : قانونمندی تاریخ ، تکامل تاریخ ، کرامت انسان و سرانجام چیستی و ویژگی های غایت تاریخ ، این مقاله به این نتیجه دست یافته است که مهمترین تفاوت مبنایی این دو نظریه ، در نگاه به انسان و ابعاد وجودی اوست . نظریه مهدویت در نزد شیعه اثنی عشری دارای عناصر اصلی اعتقاد به وجود یک جریان کلی در نظام طبیعت و جهان (تاریخ عام بشری و قانونمند ی تاریخ )، سیر تکاملی تاریخ و اعتقاد به پایان و فرجام خوش برای تاریخ است . تاریخ عام بشری و قانونمندی تاریخ اندیشه مهدویت شیعه اثنی عشری اعتقاد به تاریخ عام بشری و وجود یک سیر و تطور تاریخی در جهان که به منزله پذیرش قانونمندی تاریخ است ، در نزد شیعه اثنی عشری پذیرفته است .کلیدواژه ها
مهدویت ، نظریه پایان تاریخ ، تضاد ذاتی ، هگل ، فرانسیس فوکویاما.مقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.