رویکرد تسبیحی به هستی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
- کد COI اختصاصی: CNCCONF07_040
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 117
نویسندگان
دانشجوی دکتری دانشگاه ادیان و مذاب رشته ی دین پژوهشی
طلبه سطح ۴ حوزه۳
ارشد ادبیات تطبیقی دانشگاه علامه
چکیده
طبق بیان قرآن و جهان بینی الهی نه تنها انسان بلکه تمام حیوانات و کائنات و ذرات به نوعی دارای شعورند و به ستایش و تسبیح و سجود برای خدای متعال مشغولند ملاک تسبیح ، داشتن فهم و شعور است . در این مقاله ،معانی تسبیح در لغت تسبیح (در قرآن کریم و حقیقت تسبیح را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم در این مقاله ، محدوده بررسی تسبیح موجودات، تنها موجودات غیر ذیشعور، یعن ی جمادات، نباتات و حیوانات است که در ظاهر امر این گونه به نظر می رسد که این سه دسته از موجودات، فاقد علم و ادراک می باشند، چراکه تسبیح و عبادت موجودات صاحب عقل ، یعنی انسان، جن و فرشته نیاز به توضیح ندارد و برای همه قابل پذیرش است ، از آنجا که محور اصلی بحث ، بررسی نظرهایمفسران درباره حمد و تسبیح موجودات غیر ذیشعور است ، لذا می توانبه طور کلی ، آرایمفسران در این باره را در چند دسته قرار داد:گروهی معتقدند که تسبیح این دسته از موجودات، ناآگاهانه و بدون اراده است ؛ به این بیان که وجود آنها و نیز حالات و صفات ایشان دلالت بر وجود خالق می کند و نیازمند ی و نقص آنان حاکی از وجود آفرینندهایمنزه از هر نقص و حاجت می باشد. بنابراین ، طبق این نظر، تسبیح آنها تکوینی و به زبان حال است و این دسته از مفسران، انتساب تسبیح را به این موجودات حقیقی می دانند . و گروه دیگر علاوه بر اینکه تسبیح آنها را تکوینی و به زبان حال می دانند، معتقدند که خداوند مجازا نسبت تسبیح به این موجودات داده است اما برخلاف دو نظر پیشین ، گروهی تسبیح موجودات را آگاهانه و از روی شعور و ادراک می دانند.تسبیح در مورد موجودات عاقل به همان معنا ی لفظ ی است ، اما در مورد حیوانات و جمادات عبارت است از دلالت آنها بر وحدانیت خدا و صفات او ، که مسبح بودن را لازمه ماهیت اشیا می داند. اطلاق لفظ تسبیح حقیقی است و مراد از تسبیح ، تسبح ی به قول است ، اما قوللزوما به لفظ نیست .هر موجودی زبان مخصوص خود را دارد. تسبیح آنان را حقیقی می دانند نه مجازی.کلیدواژه ها
تسبیح ، زبان حال و قال، علم .مقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.