کاربرد متانول به عنوان سوخت کشتی: مطالعه ی مروری بر ارزیابی اقتصادی و زیست محیطی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری در مهندسی شیمی
- کد COI اختصاصی: CHEMISB07_048
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 308
نویسندگان
بهره بردار ارشد، شرکت پتروشیمی آپادانا خلیج فارس، عسلویه
بهره بردار ارشد، شرکت پتروشیمی آپادانا خلیج فارس، عسلویه
چکیده
امروزه به دلیل تغییرات آب و هوایی ناشی از سوخت فسیلی، توجه به استفاده از سوختهای پاک در جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است، که متانول به عنوان یکی از این سوختهای پاک مطرح شده است. حجم قابل توجهی از سوخت های فسیلی سالانه به عنوان سوخت در حمل و نقل دریایی مصرف می شود که یکی از عوامل مهم انتشار گازهای COx، SOx و NOx می باشد که با جایگزین نمودن متانول به صورت خالص یا ترکیبی میتوان علاوه بر کاهش اثرات زیست محیطی به عنوان بازار مصرف بزرگ و رو به رشد مورد توجه قرار گیرد.در این تحقیق به بررسی اثرات زیست محیطی، اقتصادی و فنی تبدیل موتورهای دیزلی دریایی به موتورهای متانول سوز و همچنین موتورهای با سوخت ترکیبی دیزل- متانول پرداخته می شود. همچنین، از دو شاخص بازدهی انرژی بالقوه در کشتی (EEXI) و همچنین شاخص میزان کربن (CII) به عنوان شاخصهای آنالیز اقتصادی و محیط زیستی مربوط به بهینه سازی موتور کشتی با یک موتور متانول سوز براساس شرایط فعلی و پروژههای آتی، به عنوان استدلال استفاده میکند. دو سناریو بهینه سازی موتور متانول سوز، موتور با قدرت کمتر (ME۱) و موتور با قدرت بیشتر (ME۲) مورد بررسی قرار میگیرد.نتایج بررسی هر دو موتور گواه این است که میزان انتشار CO۲ کاهش یافته و شاخص CII برای موتور ME۱، ۹/۸۹۳ و موتور ME۲، ۹/۶۷۴ میباشد. موتور ME۱ با EEXI ، ۱۲/۲۵۹ نسبت به EEXI مرجع که ۲۱/۲۷۲ میباشد، عملکرد خوبی نشان می دهد. استفاده از متانول تجدید پذیر از نظر انتشار آلایندگی نتایج به مراتب بهتری دارد. علی رغم افت هزینه تولید انرژی، موتور ME۱ نسبت به موتور ME۲ دارای مزایای اقتصادی است و دوره بازگشت سرمایه بر اساس قیمت های سال ۲۰۲۳، حدود ۹/۶۳ سال می باشد . براساس مدل پیش بینی اقتصادی به دلیل توسعه فناوریهای تولید و توزیع متانول تا سال ۲۰۵۰ دوره بازگشت سرمایه به حدود ۴/۴۴ سال کاهش مییابد.کلیدواژه ها
موتور متانول سوز، محیط زیست،شاخص EEXI،شاخص CII و آنالیز اقتصادیمقالات مرتبط جدید
- سنتز نانو ماده اکسیدگرافن و بررسی تاثیر آن بر روی مقاومت شیمیایی رنگ آلکیدی
- پیش بینی نرخ های تولید چندفازی (نفت، گاز و آب) با استفاده از روش های یادگیری ماشین: مرور بر روش ها و کاربردها
- روشهای کنترل داده محور در مهندسی شیمی
- بررسی جداسازی گاز پروپیلن از پروپان در غشای ۶FDA-durene با استفاده از روش شبیه سازی مولکولی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.