مروری بر شیرین سازی گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشاء

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری در مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: CHEMISB07_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید سبحانی بازقلعه

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه تربیت مدرس

فرشاد سبحانی بازقلعه

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی خواجه نصر الدین طوسی

چکیده

جداسازی CO۲ از مخلوط گازهای سبک مانند CH۴، O۲، N۲ و H۲ توسط غشاها یکی از زمینه های در حال رشد با اهمیت صنعتی است که به دلیل مزایای فرآیندهای جداسازی غشاء مانند مصرف انرژی پایین، راندمان انرژی بالا و اثرات محیط زیستی پایین در حال پیشرفت و گسترش است. گاز طبیعی حامل مقادیر زیادی انرژی است که میتواند در زندگی روزمره ما استفاده شود. تقاضای جهانی برای انرژی، نقش گاز طبیعی به عنوان سوخت فسیلی پاک را در خرید انرژی امروز برجسته کرده است. اما گاز طبیعی خام حامل گازهای اسیدی مانند CO۲ و H۲S است. این گازهای اسیدی اثرات مخربی بر انسان، محیط زیست و همچنین تجهیزات فرآیندی دارند. بنابراین، حذف این ناخالصیها از گاز طبیعی برای رعایت مشخصات استاندارد کیفیت خط لوله ضروری است. در سالهای اخیر با توسعه فناوری غشایی، تمرکز ویژهای بر روی این فناوری جدید برای استفاده در حذف گازهای اسیدی و تولید گاز طبیعی شیرین، شده است. بسیاری از مواد مختلف برای غشاهای جداسازی گازی، از جمله مواد آلی (پلیمرها) و معدنی (سرامیک، شیشه، فلزات و ...) استفاده میشود. هزینه بالای آماده سازی غشاهای معدنی و اثر مبادلهای که عملکرد جداسازی غشاهای پلیمری را محدود می کند، مانعی برای توسعه غشاهای معدنی و پلیمری شده است. بنابراین، نیاز فوری به تهیه یک غشای کامپوزیتی ماتریس آمیخته با کارایی بالا به یک کانون تحقیقاتی فعلی تبدیل شده است. در این نوشته، مروری بر اهمیت شیرین سازی گاز طبیعی و روشهای انجام آن، استفاده از فناوری غشایی برای جداسازی گاز صورت گرفته و در انتها تعدادی از مطالعات تحقیقاتی انجام شده در چند سال گذشته در عملکردهای جداسازی CO۲ برای غشاهای ماتریس آمیخته بررسی شده است.

کلیدواژه ها

گاز طبیعی، شیرین سازی، سوخت فسیلی، کربن دی اکسید، گازهای اسیدی، غشاء، ماتریس آمیخته

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.