اثر کنترل کنندگی پودرهای گیاهی طبیعی بر شپش برنج

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی فناوری های نوآورانه در زمینه علوم، مهندسی و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: TETSCONF13_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سالار صبوری

مرکز تحقیقات علوم زیستی و بیوتکنولوژی – دانشگاه تبریز – تبریز - ایران

سهیل صبوری

مرکز تحقیقات علوم زیستی و بیوتکنولوژی – دانشگاه تبریز – تبریز- ایران

نازلی خواجه نصیری

استادیار، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی ربع رشید، تبریز، ایران

سپیده مهجوری

استادیار، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی ربع رشید، تبریز، ایران

چکیده

برنج از محصولات غذایی اساسی و یکی از پر مصرف ترین غلات در جهان به ویژه در آسیا می باشد. شپش برنج Sitophilus oryzae از جمله آفات جهانی است که در انبارهای مواد غذایی خسارات کمی و کیفی بسیاری را به بار می آورد. مهار چنین آفاتی در انبار محصولات غذایی در بیشتر مواقع اجتناب ناپذیر است. استفاده از ترکیب های شیمیایی جهت از بین بردن این آفات نگرانی های آلودگی زیست محیطی و سمیت بر روی موجودات غیر هدف را به دنبال دارد. پیشنهاد شده است که ترکیبات گیاهی طبیعی دارای اثر حشره کشی، به دلیل حداقل سمیتی که روی مهره داران دارند و نیز به علت تجزیه سریع در محیط می توانند تا حدی جایگزین حشره کش های مصنوعی شوند. بدین منظور در مطالعه حاضر به بررسی اثر کنترل کنندگی پودرهای گیاهی طبیعی بر شپش برنج پرداخته شد. به منظور تهیه کلنی های اولیه، پرورش آفت انباری شپش برنج در شرایط دمایی ۲۸ درجه ی سلسیوس و رطوبت نسبی ۶۰ درصد انجام شد. سپس گیاهان مورد نظر برای انجام آزمایش شامل پوست گردو، پوست انار، آویشن، خرفه، میخک و اسطوخودوس تهیه و پس از شست و شو توسط آسیاب پودر و الک شده، در مجاورت نمونه های برنج شپش دار قرار گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که پودر میخک در مقایسه با سایر پودرهای مورد مطالعه، اثر کنترل کنندگی بهتری بر شپش برنج داشت به طوری که به نظر می رسد می توان از این گیاه به عنوان کنترل کننده شپش برنج استفاده نمود.

کلیدواژه ها

برنج، شپش برنج، میخک، ترکیبات گیاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.