رویه محاکم ایران در استناد قضایی به معاهدات بین المللی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
- کد COI اختصاصی: ICMHSR15_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 499
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بینالملل دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
مطابق عهدنامه ۱۹۶۹ وین در خصوص حقوق معاهدات، این اسناد به عنوان یکی از منابع حقوق بین الملل به عنوان وسیلهای برای توسعه همکاری مسالمت آمیز بین ملتها هستند. نحوه ورود به حقوق داخلی، جایگاه و طریقه اجرای معاهدات در هر کشور به فراخور نظام حقوقی، سیاسی، تاریخی و فرهنگی آن میتواند سازوکار و شرایط متفاوتی داشته باشد. بررسی هر کدام از موارد مذکور میتواند موضوع پژوهش مستقلی باشد. آنچه در این پژوهش بررسی گردیده اجرای معاهدات در محاکم کشور ایران است و برای این مهم مبانی قانونی موجود در نظام حقوقی ایران که تعیین کننده جایگاه این منبع هستند، مورد اشاره قرار گرفته است. طرق استناد و صدور رای مطابق این اسناد همواره یکسان نبوده و قضات از روش و استراتژیهای مختلفی برای این مهم، بهره جستهاند که با بررسی آرای صادر شده به وضوح مشخص شده است. علاوه بر این، بررسی کمی و کیفی آرا نشان میدهد استناد به کدام معاهدات بیشتر صورت گرفته است. نظام قضایی هرکشور متاثر از برخی عوامل، رویکرد خاصی در رابطه با اجرای معاهدات اتخاذ میکند؛ در خصوص ایران نیز چنین است و عوامل ترغیب کننده و بازدارندهای وجود دارد که رویکرد قضات و سایر شاغلین قضایی، وکلا، قانونگذاران و جامعه را شکل داده است که مورد تحلیل قرار گرفته است. طی سالهای اخیر معاهدات در عمل نیز به عنوان بخشی از قوانین داخلی ایران مورد پذیرش قرار گرفته؛ مستند آرای قضات قرار گرفته و در مراجع عالیتر مورد تایید واقع شدهاند. این رویکرد در نظام قضایی ایران نو بوده و به همین خاطر مورد توجه قرارگرفته، واکنشهای گستردهای از جانب گروه های مختلف را در پی داشته است. این نو بودن قطعا با تحسینها، تنقیدها و البته اشتباهات همراه است که لازمه پیشرفت هر رویه ای است به شرطی که به دور از هرگونه تعصب مطرح شده و گوش شنوا یکسان شنونده آنها باشد.کلیدواژه ها
اجرای معاهدات، دادگاه های ملی، رویکرد قضات، ماده ۹ قانون مدنی، معاهدات حقوق بشریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.