تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی از منظر فعال و غیرفعال بودن بر اساس تکنیک ویلیام رومی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت
  • کد COI اختصاصی: NCPP10_2064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1040
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی آقاکریمی

فارغالتحصیل کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه تهران، آموزگار

عبدالرحیم یساقی

کارشناسی مشاوره و راهنمایی دانشگاه فرهنگیان

مجتبی فلاح تفتی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه طلوع مهر

چکیده

هدف این تحقیق بررسی کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی ازنظر مقوله های فعال و غیرفعال است . روش تحقیق این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش جمع آوری و گزارش اطلاعات، توصیفی -کتابخانه ای و بر اساس نوع تحلیل ، تحلیل محتوایی است و هدف آن فقط بررسی و توصیف دادههای کتاب (متن ، تصاویر، سوالات) ازنظر میزان فعال یا غیرفعال بودن است . جامعه آماری این پژوهش ، کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی و نمونه آماری درس ۱ تا ۱۷ این کتاب است . این پژوهش بر اساس روش ویلیام رومی انجامشده است . نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که متن کتاب با ضریب درگیری ۳۷,۰ متنی غیرفعال است اما پرسش ها با ضریب درگیری یک ، زمینه یادگیری پویا را فراهم می کنند. تصاویر نیز با ضریب درگیری ۸۳,۰ فعال هستند. درنهایت ضریب درگیری کل کتاب ۷۳,۰ است که مابین میزان تعیین شده توسط ویلیام رومی (۴,۰؛۵,۱ ) است و زمینه را برای یادگیری فعال و پویا فراهم می کند. به منظور افزایش اثربخشی فرایند یاددهی -یادگیری و افزایش فعالیت دانش آموزان در کلاس درس، استفاده از روشهای تدریسی که دانش آموز در آن فعال است و نقش بر عهده دارد (مثل روش ایفای نقش ، روش آزمایشگاهی ، پرسش و پاسخ و...) برای بخش هایی از کتاب که ضریب درگیری در آنها پایین است توصیه می شود. همچنین بر اساس یافته های تحقیق مواردی برای افزایش ضریب درگیری متن و پرسش ها و تصاویر توصیه می گردد: ۱: متن کتاب مطالعات اجتماعی بیشتر علمی -تئوری است . با توجه به اهمیت متن در فعال نگه داشتن محتوا پیشنهاد می شود که محتوای تفکر محور و عملی بیشتری در متن گنجانده شود تا مقدار درگیری دانش آموزان با متن کتاب را افزایش داده و زمینه یادگیری فعال دانش آموزان را فراهم سازد، همچنین پیشنهاد می شود متن کتاب بیشتر به آموزش از طریق آموزشهای عینی و تلفیقی و یادگیری بر اساس موقعیت و مناسب جهت ارائه با روش های نوین تدریس بپردازد ۲: پرسش های کتاب مطالعات اجتماعی همانطور که از نتایج استنباط می شود، به شیوهای فعال و پویا ارائه شده است . پیشنهاد می شود پرسش هایی که نیاز به آزمایش و تفکر و پژوهش های میدانی دارند در سه سطح برای دانش آموزان طبقه بندی شده و در کاربرگ های کتاب گنجانده شود و میزان این محتواها افزایش یابد ۳: تصاویر کتاب به گونه ای فعال تنظیم شده که دانش آموزان را به سمت فعالیت و تفکر هدایت می کند. با توجه به تاثیر بیشتر تصویر نسبت به متن پیشنهاد می شود تصاویر بیشتری که دانش آموزان را به فعالیت ذهنی و فعالیت های اجتماعی سوق می دهد در کتاب گنجانده شود.

کلیدواژه ها

آموزش وپرورش، مطالعات اجتماعی ، سوم دبستان، تحلیل محتوا، تغییر و تحول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.