عوامل موثربرمقاومت در برابر تغییربرنامه درسی و راهکارهای کاهش آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت
  • کد COI اختصاصی: NCPP10_1375
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بشیری زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی درسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

حسین حسنی

استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

دلارام درویش پور

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی درسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

چکیده

ماهیت تحول برنامه درسی اغلب با مفاهیمی همچون تغییر، بهبود، نوآوری اصلاح و جنبش سر و کار دارد. تغییر نظم و تعادل موجود را بر هم می زند و بسیاری از جنبه های اجتماعی فرهنگی ، هویتی محیط را دگرگون می سازد بنابراین یکی از اولین و طبیعی ترین رخدادها برای تغییر مقاومت در برابر آن تغییر است و در برابر هر تغییر به خصوص تغییر در برنامه درسی طبیعتا موانعی وجود دارد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است . تحقیقاتی که در خصوص موانع روی تغییر برنامه های درسی دانشگاهی صورت گرفته عوامل متعددی را مورد اشاره قرار داده است از جمله : مشکلات ساختاری ، مشکلات فرایند انتخاب و اعمال مدیریت ، مشکلات فرهنگی و نگرشی و ..... و همچنین زالتمن و دانکن با شرایط و بررسی ویژگی ها و شرایط مانع تغییر، ۱۸ عامل را شناسایی کردند و در چهار دسته کلی موانع فرهنگی - اجتماعی - سازمانی - روانشناختی قرار دادند. برای اجرای موفقیت آمیز تغییرات باید موانع را شناسایی و رفع نمود که برای آن سه مرحله قابل شناسایی است ۱- برنامه ریزی برای تغییر ۲- استفاده با کاربست تغییر ۳- ارزشیابی از تغییر. با توجه به یافته های بدست آمده، پیشنهاد می شود چنانچه سازمانی بخواهد تغییراتی را دنبال نما ید ابتدا با ید ابعاد و شاخصهای عدالت سازمانی را ارزیابی نماید و پس از رفع کاستی ها و محقق نمودن حالت مطلوب به انجام آن مبادرت ورزد. تعهد به تغ ییر محصول دانش نسبت به تغییر، اطلاعات نسبت به تغییر، توانمندی در مقابل تغییر، کسب پاداش جهت تغییر و به اشتراک گذاشتن چشم انداز تغییر است . ایجاد عدالت سازمانی ارتباط مستقیم با تعهد عاطفی برای تغییرات سازمانی دارد. سازمان باید بکوشد میزان تعهد عاطفی را رشد دهد و میزان دلبستگی افراد را با محرکهای مختلف ارتقا دهد.

کلیدواژه ها

اصلاحات، تحول برنامه درسی ، تغییر، موانع تغییر.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.