بررسی رویکردهای برنامه درسی پنهان در نظام آموزشی امروزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت
  • کد COI اختصاصی: NCPP10_1091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه مرادی

کارشناسی ، آموزش ابتدایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستانآموزش و پرورش ناحیه ۱ قزوین، آموزشگاه پانزده خرداد

فاطمه کریمی

کارشناسی ، آموزش و پرورش ابتدایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستانآموزش و پرورش ناحیه ۱ قزوین، آموزشگاه شهید فهمیده ۱

فاطمه عباسی

کارشناسی ، فلسفه و کلام، دانشگاه شیرازآموزش و پرورش استان فارس، منطقه گله دار، آموزشگاه متوسطه دوم فاطمیه

مهدی والی

کارشناسی ، دبیری زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان پردیس باهنر اراکآموزش و پرورش ناحیه ۲ اراک، آموزشگاه توحید

زهرا شجاعی

کارشناسی ، علوم تربیتی )پیش دبستانی(، دانشگاه فرهنگیان پردیس زینب کبری اراکآموزش و پرورش ناحیه ۲ اراک، آموزشگاه شهید باهنر

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی رویکردهای برنامه درسی پنهان در نظام آموزشی امروزی می باشد. این تحقیق با روش تحلیل محتوا و با رویکرد کیفی و به صورت علمی مروری انجام گرفته است و از طریق مطالعه کتابخانه ای- اسنادی بوده است . برنامه درسی پنهان بعد غیرقابل پیش بینی یادگیری است . یادگیری یکی از گسترده ترین و متنوع ترین فعالیت های بشری است که می تواند در هر زمان و مکانی اتفاق بیفتد که اگر در محیط آموزشی ، بدون برنامه ریزی و قصد و تعمد حاصل شود به آن اصطلاح برنامه درسی پنهان اطلاق می گردد. در برنامه ی درسی پنهان شرایطی متفاوتی برای هر محیط آموزشی وجود دارد و دانش آموزان گاه به صورت ناخودآگاه شروع به یادگیری ازآن می کنند . تلقی برنامه های درسی پنهان به عنوان نتیجه ، زمینه و فرآیند سه رویکردی است که در طی تحقیقاتی نسبت به برنامه ی درسی پنهان وجود دارد. در تحقیقات برنامه درسی پنهان از عوامل موثر مختلفی مانند ساختار کلی اقتصادی - اجتماعی ، متغیرهای اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی ، اقتصادی، شخصیتی و فناورانه ، ساختار آموزشی ، محیط فیزیکی ، شناختی و اجتماعی ، برنامه درسی رسمی و آشکار، فرهنگ حاکم بر محیط آموزشی ، روابط قدرت، روابط متقابل افراد درون مدرسه ، مدیریت مدرسه ، ارتباط والدین و مدرسه نام برده شده است . انجام فعالیتهای پشتیبان از طریق برنامه درسی پنهان مزایایی فردی و اجتماعی جهت پرورش شخصیت دانش آموزان ابتدایی دارد. اگر مدارس را به عنوان نمونه ی کوچکی از جامعه ببینیم ، به کودکان ارزش ها، ایده ها، اهداف و معانی فرهنگی و سیاسی طبقه ی بالا آموزش داده می شود. به نظر می رسد انجام فعالیتهایی که آداب و سنن قومیتهای مختلف را ترویج می کند راهی برای غلبه بر تسلط برنامه درسی پنهان در مدارس باشد، از این طریق گروه های به حاشیه رانده شده فرصت بروز آرا و ارزش های خود را یافته و این امر نهایتا به وفاق اجتماعی منجر می شود.

کلیدواژه ها

برنامه درسی ، برنامه درسی پنهان، نظام آموزشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.