سیاست جنایی تقنینی ایران در حفظ سلامت عمومی از منظر حقوق کیفری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی حقوق سلامت
  • کد COI اختصاصی: MEDICALLAW01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عارفی

استادیار گروه حقوق، دانشکده حقوق و الهیات، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمدرضا زنگی آبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد فقه و حقوق، دانشکده حقوق و الهیات، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: صیانت از سلامت عمومی جامعه یکی از وظایف حاکمیتبوده و برای تحقق آن در قانون اساسی و قوانین موضوعه ایران، این وظیفه پیشبینی شده است. از سوی دیگر، حفظ سلامت عمومی نیازمند تامین امکاناتبهداشتی، فراهم نمودن دسترسی به خدمات درمانی و نظارت کافی بر محصولاتپزشکی و دارویی و مسایل دیگری است که شناسایی و دسته بندی آن ها ضرورتدارد. بدین ترتیب یک سیاست جنایی تقنینی کارآمد در انتخاب نوع ضمانت اجراهاو اعمال واکنش مناسب می تواند در تحقق سلامت عمومی جامعه بسیار موثر باشد.چنین سیاست جنایی کارآمدی، می تواند بسیاری از آسیب ها و خلاهای مربوط بهحوزه اجرایی را نیز برطرف کرده و در نهایت منجر به شکل گیری وضعیت اجراییمطلوبی گردد .روش پژوهش: پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع -کتابخانه ای معتبر تدوین گردیده است .یافته ها: در راستای این پژوهش می توان چهار معیار را به عنوان مبانی فقهی –حقوقی جهت توجیه جرم انگاری در حوزه محصولات دارویی مطرح نمود که عبارتنداز : اصل آسیب نرساندن (قاعده لاضرر)، قدرت پیشگیرانه، برقراری نظم اجتماعی وصیانت از کرامت انسانی.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش بر مبنای تفحص در قوانین کیفری حوزه سلامتعمومی حاکی از آن است که برخی جرم انگاری ها ریشه در مبانی فوق الذکر دارد. بهطور خاص اصل آسیب (قاعده لاضرر) آثار بیشتری نسبت به سایر مبانی بر قوانین کیفری می گذارد و بسیاری از جرم انگاری های حوزه پزشکی نیز می تواند تحت تاثیر این اصل قرار گیرد.

کلیدواژه ها

سیاست جنایی، حقوق سلامت، حقوق پزشکی، سلامت عمومی، جرم انگاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.