کاربست هنجارهای بین المللی در مبارزه با جرایم سایبری علیه کودکان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی حقوق سلامت
  • کد COI اختصاصی: MEDICALLAW01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا میربد

مدیر اجرایی فصلنامه حقوق

چکیده

زمینه و هدف: کودکان آسیب پذیرترین افراد جامعه بشری را تشکیل می دهندکه در معرض بیشترین جرایم و خشونت ها قرار دارند و در عین حال کمترین حمایتحقوقی از آنان به عمل می آید. رسانه دیجیتال، با داشتن فواید زیاد علمی و تحقیقاتی،چالش های زیادی را در اعمال خشونت علیه کودکان و آزار و سوء استفاده از آنان درفضای سایبر ایجاد کرده است. یک سوم کودکانی که در طول هفته از اینترنت استفادهمی کنند، گزارش کرده اند که پیام های جنسی دریافت می کنند. این پیام های راه را برایاعتیاد اینترنتی، بلوغ جنسی زودرس، فحشا و پونوگرافی، توریسم جنسی و قاچاقکودکان هموار می نماید . کودکان اغلب به جهت شرم، جرایمی ارتکابی را اطلاعنمی دهند و والدین نیز در صورت آگاهی، به علت ترس از افشای اسرار خانوادگی وبدنامی مراجع ذی ربط را در جریان نمی گذارند. اندک جرایمی که گزارش می شود، بهعلت گمنامی مجرم و سیستم سازمان یافته و فرامرزی این گونه جرایم نیز، کمتر بهنتیجه می رسند.روش: این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای و بررسی اسناد، کتب و مقالات نگارش یافته است.یافته ها: مهم ترین مسئله در جرایم علیه کودکان در اینترنت به سبب ماهیت ویژه بسترو ابزار ارتکاب، راهکارهای حمایتی بین المللی و منطقه ای و پس از آن ملی برایجلوگیری از وقوع جرم علیه اطفال است. همان گونه که تکنولوژی راه فرار مجرمین راهموار می کند به کمک نهادهای کشف جرم نیز شتافته و کارآمدی دستگاه های قضاییدر پرتو همکاری های بین المللی توانسته مجرمین دستگیر شده را مجازات نماید. با توجهبه فراوانی جرایم ارتکابی در اینترنت، آنچه حقوق بین الملل در پرتو اسناد حقوق بشری برای حمایت از کودکان تدارک دیده است، راهگشای حمایت از کودک در پیشگیری ازوقوع جرم، کشف و مجازات مجرمین می باشد اما الزامات جدی در این راه وجود داردیکی عزم جدی دولت ها به همکاری بین المللی در مبارزه با این جرایم با توجه بهویژگی های فضای سایبر و دیگری به کارگیری راهکارهایی فنی و ابتکارات ملی، بارعایت الزامات حقوق بشری در حق بر اطلاع و ارتباط کودکان است.نتیجه گیری: کنوانسیون حقوق کودک، پروتکل اختیاری آن درباره فروش کودکان،فحشا و هرزه نگاری، کنوانسیون بوداپست و در سطح بعدی راهکارهای اتخاذ شده توسطارگان های وابسته به سازمان ملل متحد و سازمان های بین المللی غیر دولتی و اقداماتملی در جرم انگاری و کشف جرم حائز اهمیت است. با توجه به ویژگی های فنی جرایماینترنتی، ابعاد گسترده آن، مسائل مربوط به کشف، صلاحیت های رسیدگی و نیزمسائلی که کودکان قربانی با آن درگیر هستند، راهکارهای حمایتی موجود از حقوقکودک به طور عام و در فضای مجازی به صورت خاص در اسناد بین المللی و پس از آناقدامات منطقه ای و ملی باید مورد کنکاش قرار گرفته و روش های حمایتی غیر حقوقی،از جمله آموزش برجسته گردد.

کلیدواژه ها

حقوق کودک، جرایم سایبری، حقوق بشر، فضای مجازی، اسناد بین المللی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.