مقایسه اثر بخشی دو مدل آموزشی مهارت تنظیم هیجان گراس و لینهان بر افکار خودکشی در نوجوانان دارای نشانگان بالینی شخصیت مرزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن روان شناسی ایران؛ با تاکید بر روان شناسی و مسائل اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: CIPSA09_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمجتبی عقیلی

استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

حمیدرضا میرانیان

کارشناس ارشد روانشناسی، دانشگاه پیام نور، گلستان، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی دو مدل آموزشی مهارت تنظیم هیجان گراس و لینهان بر افکار خودکشی در نوجوانان دارای نشانگان بالینی شخصیت مرزی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه نوجوانانی مراجعه کننده به مراکز مربوط به اورژانس های خودکشی در گرگان در سال ۱۴۰۰ بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس ۴۵ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی ۱ (تنظیم هیجان گراس)، گروه آزمایشی ۲ (تنظیم هیجان لینهان) و گروه گواه (هر گروه ۱۵ نفر) جایگزین شدند. در شرایط یکسان و هم زمان، پیش آزمون با پرسشنامه افکار خودکشی بک از هر سه گروه به عمل آمد. گروه های آزمایشی تحت آموزش مهارت تنظیم هیجان گراس و تنظیم هیجان مدل لینهان (۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه گواه هیچگونه درمانی دریافت نکردند. سپس پس آزمون از هر سه گروه به عمل آمد. یافته ها با نرم افزارSPSS نسخه ۲۲ در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که هر دو مدل آموزش تنظیم هیجان گراس و لینهان در کاهش افکار خودکشی موثر بوده اند (۰/۰۵> P). مقایسه میزان اثربخشی در این دو مدل نشان داد که آموزش مهارت تنظیم هیجان لینهان بر افکار خودکشی تاثیر بیشتری دارد. براساس نتایج به دست آمده می توان گفت، تنظیم هیجان بر اساس مدل لینهان بر کاهش افکار خودکشی نوجوانان با اختلال شخصیت مرزی اثربخشی بیشتری داشته لذا از این مدل، در کنار درمان پزشکی این بیماران می توان استفاده کرد.

کلیدواژه ها

مهارت تنظیم هیجان، افکار خودکشی، شخصیت مرزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.