طراحی و ساخت یک حسگر گاز بر مبنای کربنات سدیم به منظور آشکارسازی گاز NO۲ در دمای اتاق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی برق، الکترونیک و شبکه های هوشمند
  • کد COI اختصاصی: EESCONF12_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدسجاد جعفری پیچاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق- افزارهای میکرو و نانو الکترونیک، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیدمحسن حسینی گلگو

دانشیار دانشگاه گیلان، دانشکده فنی، گروه برق، رشت، ایران

مجید داوطلب قاضی محله

دانشجوی دکتری مهندسی بر ق- الکترونیک دانشگاه گیلان، رشت، ایرا ن

چکیده

دی اکسید نیتروژن یکی از مهم تر ین آلایندههای زیست محیطی ناشی از استفاده سوخت های فسیلی در حمل ونقل و صنایع است که عامل اصلی بسیاری از بیماری های خطرناک در انسان و حیوانات است . ازاین رو آشکارسازی و پایش آن بسیار اهمیت دارد. کربنات سدیم یک ماده ارزان قیمت ، فراوان و سازگار با محیط زیست است که در زمینه های گوناگون کاربرد دارد. در این پژوهش برای اولین بار به بررسی کربنات سدیم به عنوان ماده حساس در ساخت حسگر گاز NO۲ پرداخته شد. بدین منظور ترکیب کربنات سدیم و اکسید آلومینیوم به صورت لایه ضخیم آماده و پس از عملیات حرارتی در دمای ۷۵۰ درجه سانتیگراد، با روش کندوپاش RF الکترودهای از جنس پلاتین بر روی لبه های آن لایه نشانی شد. نتایج آزمایش ها توانایی حسگر در آشکارسازی گاز NO۲ به صورت تغییرات هدایت الکتریکی در دمای اتاق را ثابت کردهاست . تغییرات هدایت الکتریکی حسگر در معرض گاز نسبت به هوای آزاد در تراکم ppb ۱۰۰ حدود ۰۹ .۱با زمان پاسخ ۸۸ ثانیه و بازیابی ۱۷۵ثانیه است . پاسخ حسگر با افزایش تراکم افزایش م ی یابد به طوریکه این نسبت در تراکم ppb ۳۰۰۰ به ۴، با زمان پاسخ ۱۴۸ ثانیه و زمان بازیابی ۲۵۲ ثانیه می رسد.

کلیدواژه ها

حسگرهای گاز دی اکسیدنیتروژن، حسگرهای مقاومتی گاز، مواد جاذب NOx، حسگرهای گاز دمای اتاق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.