اثرات مت آمفتامین بر سلامت روان و روشهای درمان شناختی آن در ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی زیستن با کیفیت از منظر روانشناسی، مشاوره و مددکاری اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LQPPC02_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا نصراللهی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

ویدا حجتی

دانشیار، گروه زیستشناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

چکیده

مت آمفتامین یک داروی محرک مصنوعی و بسیار اعتیادآور است که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد. این ماده معمولا به عنوان شیشه یا کریستال نیز شناخته میشود و به شکل پودر کریستالی سفید رنگ یا آبی است. مت آمفتامین سطح دوپامین را در مغز افزایش میدهد که منجر به سرخوشی شدید، افزایش انرژی و افزایش فعالیت میشود. مت آمفتامین یک محرک روانی غیرقانونی است که به طور گسترده در جهان مورد سوء مصرف قرار می گیرد. در بین عوامل سبب شناختی و زمینه ساز گرایش به مصرف مواد، متغیرهای روانشناختی و از میان آنها ویژگی های شخصیتی از اهمیت خاصی در ارتباط با سوءمصرف مواد مخدر برخوردار هستند. پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی اثرات متآمفتامین بر سلامت روان و اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و شادکامی مصرف کنندگان مت آمفتامین انجام شد. برای این منظور از منابع و مقالات معتبر داخلی تهیه شده از پایگاه مرکز اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID) و پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) استفاده شده است. تحقیقات نشان داده که سوء مصرف مت آمفتامین میتواند منجر به آسیب ماده سفید مغز و طیفی از اختلالات رفتاری و روانپریشی شود. شیوع مصرف این مواد در حال افزایش است و همچنین میان سوء مصرف مت آمفتامین در بیماران روانی، بیشتر از سایر افراد جامعه است و در این میان، بیماران با اختلالات خلقی، در خطر بیشتری قرار دارند. همچنین شیوع مصرف این مواد، در زنان افزایش یافته است. بهزیستی درمانی یکی از درمانهای نوین در عرصه روا نشناسی مثبت گرا می باشد که از درمان شناختی رفتاری الهام گرفته است. یافته ها ضمن تائید کارامدی درمانهای مثبتگرا به عنوان مولفه ای اثربخش در فرایند بهبود و پرهیز از مصرف مواد، میتواند در ارزیابی، طرح ریزی مداخلات درمانی و مسیر پژوهشهای آتی در مصرف کنندگان مت آمفتامین سودمند باشد.

کلیدواژه ها

مت آمفتامین، مواد مخدر، سلامت روان، درمان شناختی، اختلالات خلقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.