بررسی تاثیر یون های آهن و منگنز بر رفتار خوردگی اندهای سرب-کلسیم-قلع مجتمع مس سرچشمه در محلول الکترووینینگ مس قسمت1: بدون اعمال پتانسیل خارجی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES05_328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه لاری

دانش آموخته کارشناس ارشد دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه شهید باهنر کر

مریم احتشام زاده

دانشیار بخش مهندسی مواد، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

امروزه در صنعت بطور گسترده ای از آندهای سرب-کلسیم-قلع در فرایند تولید مس به روش هیدرومتالورژی استفاده می گردد. اگرچه این آندها نسبت به آندهای پیشین دارای مزایایی ویژه ای می باشند، اما خوردگی نسبتا بالای آندها، تاثیر بسزایی در کاهش کیفیت مس کاتدی ایفا می کند. با توجه به اینکه عناصر موجود د رمحلول می تواند بطور ویژه ای بر رفتار خوردگی آندهای سرب-کلسیم-قلع موثر باشد، در این تحقیق تاثیر همزمان حضور غلظت های مختلف بونهای آهن و مگنز در غیاب بکارگیری جریان، بر رفتار خوردگی آندهای سرب-کلسیم-قلع مجتمع مس سرچشمه در محلول الکترووینینگ مس حاوی سولفات کبالت بررسی شد. بدین منظور از دو روش پلاریزاسیون پنانسیودینامیک و طیف نگاری امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) جهت ارزیابی مقاومت به خوردگی آندها در محلول استفاده گردید. نتایج نشان داد که وجود منگنز در الکترولیت، احتمالا منجر به تشکیل یک لایه دو گانه محافظ دی اکسید منگنز بر آند می شود. منگنز بر سطح آند رسوب می کند و ترکیبات سربی در لایه را کاهش می دهد. در نتیجه منگنز در حداکثر غلظت موجود در محلول الکترووینینگ مجتمع مس سرچشمه منجر به کاهش خوردگی آندها می گردد. حضور آهن نیز در الکترولیت مانع از تشکیل اکسید منگنز تتراگونال می شود و در نتیجه باعث کم شدن حجم لایه تشکیل شده می شود. همچنین آهن نقش دپلاریزه کنندگی برای واکنش تصاعد اکسیژن دارد و در خوردگی اندهای سربی نقش چندانی ندارد. در کل حضور یونهای منگنز و آهن در غلظت های موجود در غیاب بکارگیری جریان در محلول الکترووینینگ مس نمی تواند دلیل مناسبی برای خوردگی شدید اندها باشند.

کلیدواژه ها

آند سرب-کلسیم-قلع، هیدرومتالورژی، منگنز، آهن، کبالت، خوردگی، پلاریزاسیون پتانسیودینامیک، امپدانس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.