مطالعه کیفی پیامدهای رابطه مثبت بین کارفرما و کارگر در شرکت تولیدی سهند دور اصفهان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی زیستن با کیفیت از منظر روانشناسی، مشاوره و مددکاری اجتماعی
- کد COI اختصاصی: LQPPC02_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 144
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، ایران
استادیار، گروه روانشناسی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده
پژوهش حاضر با هدف مطالعه کی فی پیامدهای رابطه مثبت بین کارفرما و کارگر در شرکت تولیدی سهند دور اصفهان به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی انجام گرفت. حوزه پژوهش حاضر کلیه کارکنان و کارفرمای ان شرکت تولیدی سهند دور اصفهان در دیماه سال ۱۴۰۱ که متشکل از ۵۰۰ نفر بودند. انتخاب شوندگان در این پژوهش به صورت دردسترس- هدفمند با ۲۲ مصاحبه (۱۷ کارگر و ۵ کارفرما) به اشباع نظری رسید. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. برای تعیین روایی آن از روش سه سویه سازی استفاده شده است. همچنین برای ارزیابی پا یایی کدگذاری های انجام شده از مصاحبه ها از روش هولستی استفاده که ضریب توافق ارزیاب ها ۹۹ / ۰ به دست آمد که نشان دهنده این است که نتایج پژوهش از قابل یت اعتماد بالایی برخوردار می باشد. یافته های به دست آمده از تحلیل محتوای اشتراوس و کوربین (۱۹۹۸) نشان داد که ۱۲ کد محوری در خصوص پیامدها ی رابطه مثبت بین کارفرما و کارگر به دست آمده و در ۳ کد انتخابی، پیامدهای شغلی (افزایش کیفیت، بازدهی، خروجی و تولید، بهبود بهره بری، از دلوجان مایه گذاشتن)، پیامدهای محیطی (تاثیر بر روی محیط کار، داشتن محیط کاری بهتر)، پیامدهای روانشناختی (تاثیر بر رو ی هیجانات افراد، کاهش استرس و ایجاد آرامش) دسته بندی شدند.کلیدواژه ها
تحلیل محتوا، پیامدهای رابطه مثبت بین کارگر و کارفرما، روابط سازمانی مثبتمقالات مرتبط جدید
- بررسی اثر بخشی آموزش غنی سازی روابط زوجین در کاهش مشکلات زناشویی زوجین شهر بوشهر
- نقش عوامل اجتماعی، ورزش، و هنر در بازتوانی زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی و اعتیاد
- خودتنظیمی در بزرگسالان مبتلا به اختلال انفجاری متناوب و سابقه اقدام به خودکشی یک مرور نظام مند
- آسیبهای اجتماعی و آموزشی در نظام آموزشی و روش های پیش بینی و پیشگیری
- نظامهای آموزشی و مدیریت آسیبهای اجتماعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.