استخراج روابط مربوط به تغییر فاز فولاد 304 در فرآیند کشش عمیق جهت تعیین حد شکل دهی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES05_259
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1579
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود نصر اصفهانی

کارشناس ارشد مکانیک، صنایع هواپیماسازی اصفهان (هسا)

مهران مرادی

استادیار دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

یکی از رایج ترین فولادهای زنگ نزن آستنیتی، فولادهای گروه 300 می باشند. فولادهای زنگ نزن آستنیتی قابلیت شکل پذیری خوبی دارند. به دلیل نیمه پایدار بودن فاز آستنیت، با انجام کار سختی بر روی این فولادها، درصدی از ساختار به مارتنزیت تبدیل می شود و مارتنزیت به وجود آمده در حین شکل دهی این گروه فولاد تاثیر زیادی در رفتار کششی و بخصوص فرایند کشش عمیق به وجود می آورد. بنابراین جهت تعیین محدوده ی شکل دهی ایمن و دور از آسیب لازم است رفتار تغییر فاز این فولادها فرموله و در محاسبات و تحلیل های مربوط به تعیین محدوده ی شکل دهی اعمال گردند. تعدادی از مدلهای آسیب شکل دهی در نرم افزار آباکوس تعریف شده اند، در حالی که به دست آوردن و تعیین پارامترهای این مدلها، به آزمایش های پرهزینه و مشکلی نیاز دارد. یکی از مدلهای آسیب، مدل حد شکل دهی (FLD) است. هدف از انجام این تحقیق، استخراج پارامترهای لازم جهت مدل سازی آسیب (با احتساب اثر تغییر فاز)، به روش عددی و با استفاده از خود نرم افزار است ولی جهت مقایسه و بررسی صحت نتایج این روش، این پارامترها به روش عملی نیز استخراج شده اند. برای این منظور، ابتدا پارامترهای نمودار حدشکل دهی به طور عملی از آزمون اریکسن برای فولاد زنگ نزن نیمه پایدار آستنیتی 304 استخراج شده و سپس در روشی جدید، رفتار تغییر فاز از آستنیت به مارتنزیت این فولاد در حین شکل دهی کشش عمیق توسط نرم افزارهای کلمکس (CLEMEX) و سیگماپلات (SIGMAPLOT) فرموله شده و نتایج آن به تعریف تغییرات خواص مکانیکی و فیزیکی ماده الاستیک پلاستیک با برنامه نویسی به زنان فورتون توسط زیربرنامه VUMAT به نرم افزار آباکوس (ABAQUS) انتقال یافته است. سپس آزمون اریکسن در نرم افزار آباکوس شبیه سازی شده و از زیربرنامه ی ذکر شده تعریف تغییرات خواص در شبیه سازی استفاده شده است تا نقاط مستعد به گلویی شدن موضعی (نقاط آسیب)، برای تمام نمونه ها شناسایی و نمودار حدشکل دهی عددی بر اساس کرنش های اصلی در این نقاط ترسیم گردد. در پایان نتایج حاصل از این روش و پارامترهای به دست آمده از آزمایش عملی روی نمودار حدشکل دهی مقایسه می شوند.

کلیدواژه ها

تغییر فاز، تعیین حد شکل دهی، فرآیند کشش عمیق، شبیه سازی اجزای محدود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.