مدل سازی سطح شدت حوادث وسایل نقلیه ریلی با روش لوجیت چندگانه به تفکیک قطار باری و قطار مسافری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 25
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید صابر ناصر علوی

استادیار، بخش مهندسی عمران، دانشکده فنی- مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

نوید ندیمی

دانشیار، بخش مهندسی عمران، دانشکده فنی- مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

سیدامیرمحمد حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش مهندسی عمران، دانشکده فنی- مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

چکیده

حمل ونقل ریلی یکی از مدهای ایمن حمل ونقلی در جهان است و به دلیل راحتی و کم بودن هزینه ها به یکی از جذاب ترین شیوه-های حمل ونقلی برای مسافران و صاحبان کالا تبدیل شده است. اما یکی از مسائلی که باعث کاهش مطلوبیت حمل ونقل ریلی شده، حوادثی است که در آن ها اتفاق می افتد. هدف از این پژهش شناسایی و بررسی عوامل موثر بر سطح شدت حوادث در سه سطح فوتی، جرحی و فقط خسارتی برای سه دسته از وسایل حمل ونقل ریلی شامل قطار باری، مسافری و سایر وسایل نقلیه ریلی (اعم از لکوموتیو، واگن باری و غیره) است. در این پژوهش از داده های حوادث ریلی ایران از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۹ استفاده شده و مدل سازی از طریق رگرسیون لوجستیک چندگانه صورت گرفته است. در مدل سازی با کمی کردن نتایج، سعی شده است که تاثیر هر یک از متغیرها بر سطح شدت حوادث رخ داده بیان گردد. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، تصادف با عابرین پیاده، تصادف با وسایل نقلیه جاده ای، سرعت بالاتر از سرعت مجاز (برابر و یا بیشتر از ۳۰ کیلومتر بر ساعت)، سرعت در هنگام تصادف (برابر و یا بیشتر از ۳۰ کیلومتر بر ساعت) چند خطه بودن ریل از جمله متغیرهایی هستند که نسبت به سایر متغیرها تاثیر معنی دار و بیشتری بر شدت حوادث دارند. با توجه به نتایج مدل سازی و با توجه به نوع متغیرهای مدل، علاوه بر شناخت عوامل موثر بر ایمنی انتظار می رود با انجام اقدامات اصلاحی و ارائه برخی از سیاست گذاری ها بسته به نوع متغیرهای مدل بطور مثال با بکارگیری گاردریل در سطح راه های ریلی که براساس آمار دارای خروج از ریل زیادی هستند، به افزایش ایمنی در حوزه حمل ونقل ریلی کمک کرد.

کلیدواژه ها

ایمنی, شدت حوادث, حمل ونقل ریلی, رگرسیون لوجستیک چندگانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.