مکان یابی مراکز امداد و نجات با استفاده از مدل ترکیبی AHP-GIS (مطالعه موردی: شهر تهران)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-2_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم زمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی راه آهن ، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

حمید رضا احدی

استادیار، دانشکده مهندسی راه آهن، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

بحران های طبیعی از دیر باز به عنوان مخربترین عوامل آسیبرسان به انسان و جوامع بشری شناخته میشوند. بسیاری از خسارات ناشی از بلایای طبیعی، بهویژه تلفات انسانی قابل جبران نیستد، اما با اقدامات پیشگیرانه و برنامهریزیهای مناسب میتوان خسارات آنها را به حداقل ممکن کاهش داد. در همین رابطه وجود مکانهایی برای اسکان افراد آسیبدیده در شرایط بحرانی و ذخیره کالاهای امدادی یک امر ضروری است. مراکز امداد و نجات، قبل و بعد از بحران به ترتیب وظایف مهمی از جمله نگهداری و ذخیرهسازی اقلام امدادی و اسکان موقت افراد تحت تاثیر از بحران را بر عهده دارند. در این مقاله به منظور مکانیابی مراکز امداد و نجات از ده معیار اصلی برای تعیین مکان مناسب مراکز امداد و نجات استفاده شده و اطلاعات مربوط به هر یک از معیارهای تاثیرگذار در تعیین مکان مراکز امداد و نجات برای مناطق شرقی شهر تهران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی استخراج و اهمیت هر یک از این مراکز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مهمترین معیار از بین ده معیار مورد استفاده، معیار دسترسی به شبکه حمل و نقل جاده ای و ریلی با وزن ۰.۲۳ میباشد که نشاندهنده تاثیرگذاری این معیار در تصمیمگیریهای مرتبط با مراکز امداد و نجات است. بر اساس نتایج این تحقیق ۱۲ نقطه به عنوان مکان های پیشنهادی برای احداث مراکز امداد و نجات در مناطق شرقی و جنوب شرق شهر تهران در مناطق ۴، ۷، ۸، ۱۱، ۱۲، ۱۵ و ۲۰ شناسایی و پیشنهاد شد که بر اساس مجموع امتیاز معیارهای مورد استفاده دارای بالاترین اولویت احداث میباشند.

کلیدواژه ها

بلایای طبیعی, مکان یابی, مراکز امداد و نجات, تحلیل سلسله مراتبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.