نقش و اثرگذاری سازمان های بشردوستانه غیردولتی در مخاصمات مسلحانه غیربین المللی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: هفتمین کنگره ملی در علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: HUMAN08_071
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 126
نویسندگان
کارشناسی ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
چکیده
زمینه و هدف: جامعه بشری پس از گذار از جنگهای جهانی و اتخاذ سیاست محدودسازی توسل به جنگ و به رغم اعتلای فرهنگ صلح و تقویت رویکرد گفتمان صلح میان ملتها، هنوز هم شاهد استفاده از عنصر زور در کنشها و واکنشهای روابط بینالملل است. امروزه این مخاصمات مسلحانه در انواع جدیدی ایجاد شده که ضرورتا دو طرف آن دولتها نیستند و به مراتب مخربتر از دیگر انواع آن است زیرا اولا، مقررات حاکم بر مخاصمات مسلحانه اغلب شامل مخاصمات بینالمللی میشود ثانیا، قواعد و مقررات موجود، کلیه مخاصمات را پوشش نمیدهد. ثالثا، در مخاصمات مسلحانه داخلی به این خاطر که دولتها اینگونه مخاصمات را در حیطه امور حاکمیتی و صلاحیت داخلی خود میدانند، رغبت زیادی به جلب مشارکت بینالمللی نشان نمیدهند. رابعا، میزان آسیب و خسارت غیرنظامیان در اینگونه مخاصمات بیش از نوع بینالمللی آن است ازاین رو توجه به کارکرد سازمانهای بشردوستانه غیردولتی در محدود کردن اثرات درگیری مسلحانه و محافظت از غیرنظامیان بسیار ضروری است. روش: این مقاله به روش توصیفیتحلیلی، به صورت کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری کتب، مقالات، قوانین و بررسی تحلیلی یافته ها نگارش یافته است.ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانتداری علمی در تمام قسمتهای پژوهش حاضر رعایت شده است.یافته ها: صرف نظر از اینکه رژیم خاصی برای جبران خسارات ناشی از مخاصمات مسلحانه در حقوق بین الملل پیش بینی نشده است و از آنجایی که ملاحظات حاکمیتی مانند نظم عمومی یا امنیت ملی می تواند اثبات مسئولیت دولت را در شرایط مخاصمات مسلحانه دشوار سازد؛ نگارنده معتقد است که نقش سازمانهای غیردولتی به لحاظ ماهیت مردمی بودن آن و ارتباط مستقیم آنها با واقعیتهای جامعه، در دو حوزه ملی و بینالمللی بسیار اثرگذار تلقی می گردد. نتیجه گیری: سازمانهای غیردولتی علاوه بر تامین اهداف صلح و امنیت؛ در پیشگیری، کنترل و تقلیل صدمات و خسارات ناشی از مخاصمات مسلحانه و الزام طرفهای مخاصمه به رعایت مقررات بشردوستانه نقش ممتازی را ایفا میکنند.کلیدواژه ها
واژگان کلیدی: حقوق بشر، سازمان های غیردولتی، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه بین المللی.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.