شناسایی عوامل موثر بر توسعه زیرساختهای لجستیکی دریایی در بهره برداری اقتصادی و نظامی- امنیتی از جنوبگان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری دریا، دوره: 28، شماره: 109
  • کد COI اختصاصی: JR_MSTJ-28-109_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهراب مجدفر

دانشجوی دکتری مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات،تهران، ایران.

اکبر هوشیار

دکتری مدیریت بازرگانی، مدرس دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، گروه مدیریت بازرگانی، تهران، ایران.

اسفندیار دشمن زیاری

استادیار گروه مدیریت آموزشی ، واحداسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران

چکیده

نیروی دریایی ارتش در راستای افزایش قدرت دریایی ایران، از آب های سرزمینی خود فراتر رفته و با حضور راهبردی در آب های آزاد بین المللی، منافع کشورمان را در کیلومترها دورتر از کشور دنبال می کند و به دنبال حضور راهبردی در قطب جنوب است. به جز اهداف علمی و منافع اقتصادی ، اهداف نظامی-امنیتی دیگری نیز از طریق کشورهای حاضر در جنوبگان دنبال می شود و ایران طبق قوانین بین المللی می تواند در بخشی از قطب جنوب ادعای حاکمیت کند. از آنجا که امکان دسترسی مستقیم به قطب جنوب از سواحل مکران (بدون وجود هیچ خشکی در سر این راه ) و مسیر دریایی قابل انجام است لذا شناخت عوامل موثر بر لجستیک دریایی در این مسیر طولانی ،دانش مفیدی جهت تعیین استراتژی هایی برای برنامه ریزی جهت اهداف تحقیق مورد نظر ضرورت و قطعیت پیدا می کند . هدف از ارائه این مقاله ، شناسایی عوامل موثر بر توسعه زیرساختهای لجستیکی دریایی در بهره برداری اقتصادی و نظامی--امنیتی از جنوبگان می باشد .پژوهش حاضر از نظر هدف، اکتشافی و از لحاظ نوع استفاده پژوهشی کاربردی است که در آن از روش کیفی و راهبرد داده بنیاد (گلیزر) استفاده شده است . براساس نظریه داده بنیاد گلیزر، محقق می تواند براساس آگاهی به دست آمده، یک نظریه جدید (مدلسازی دلخواه) ایجاد کند .جامعه آماری تحقیق (در بخش مصاحبه نیمه ساختار یافته)، تعداد ۱۸ نفر از خبرگان علوم دریایی، گمرکی و بازرگانی شامل نخبگان با تجربه دانشگاه علوم دریایی چابها، علوم دریایی خرمشهر و دانشگاه امام خمینی نوشهر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به مرحله اشباع نظری انتخاب شدند . روش جمع آوری اطلاعات، میدانی(مصاحبه) و کتابخانه ای(جمع آوری ادبیات و پیشینه تحقیق) است. ابزار گردآوری نیز راهنما یا کارت مصاحبه بوده است. داده ها در سه مرحله کدگذاری باز ، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار مکس کیودا ۱۸ استفاده و در نهایت قالب الگوی ساختاری سیستم ترسیم و ارائه شده است .یافته های حاصل از مصاحبه با خبرگان و نخبگان در قالب مدل مفهومی نشان داده شد .

کلیدواژه ها

زیرساختهای لجستیکی دریایی, عوامل اقتصادی, عوامل نظامی- امنیتی, جنوبگان(قطب جنوب)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.