ارزیابی اثر جهت های کاشت بر مصرف منابع و عناصر غذایی خاک در کشت مخلوط آفتابگردان (Helianthus annuus L.) و لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata L.)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-16-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام وزیری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

مهدی دهمرده

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

عیسی خمری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر جهت های کاشت بر مصرف منابع و عناصر غذایی خاک در کشت مخلوط آفتابگردان(Helianthus annuus L.)  و لوبیا چشم بلبلی(Vigna unguiculata L.) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجرا گردید. عامل اصلی جهت کاشت در دو سطح (شمالی- جنوبی و شرقی- غربی) و سیستم کشت مخلوط به عنوان عامل فرعی در پنج سطح شامل: (۱۰۰ درصد آفتابگردان خالص)، (۱۰۰ درصد لوبیا خالص)، (۵۰ درصد آفتابگردان به علاوه ۵۰ درصد لوبیا)، (۲۵ درصد لوبیا به علاوه ۷۵ درصد آفتابگردان) و (۷۵ درصد لوبیا به علاوه ۲۵ درصد آفتابگردان) در نظر گرفته شد. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تشعشع، دما، رطوبت حجمی، کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم و نسبت برابری زمین مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاشت گیاهان در جهت خلاف جهت باد (شرقی- غربی) بیشترین میزان جذب تشعشع فعال فتوسنتزی (۹۰/۷۷ درصد) و بیشترین رطوبت حجمی خاک (۳۹/۶۳ درصد) و کمترین دمای خاک (۷۸/۲۶ سانتی­گراد) را داشت. بالاترین مقدار نسبت برابری زمین (۵۴/۲) از کشت مخلوط (۲۵ درصد لوبیا به علاوه ۷۵ درصد آفتابگردان) به دست آمد. نتایج تغییرات عناصر غذایی نشان داد که بیشترین مقدار پتاسیم خاک (۷۰/۲۴ میلی گرم بر کیلوگرم) در جهت کاشت شرقی- غربی و در کشت مخلوط ۵۰ درصد آفتابگردان به علاوه ۵۰ درصد لوبیا چشم بلبلی وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که در شرایط ویژه اقلیمی کنونی منطقه و مناطق مشابه با کشت گیاهان در جهت خلاف جهت باد و استفاده از نسبت کاشت ۷۵ درصد آفتابگردان به علاوه ۲۵ درصد لوبیا چشم بلبلی میزان عملکرد بیشتری نیز حاصل می­گردد.

کلیدواژه ها

تشعشع فعال فتوسنتزی, دمای خاک, رطوبت خاک, نسبت برابری زمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.