اثر متقابل مالچ و سوپرجاذب بر عملکرد و بهره وری آب ذرت علوفه ای(Zea mays) تحت شرایط کم آبیاری در منطقه خرم آباد

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-28-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری سعیدی نیا

Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

سید حسین موسوی

Department of Irrigation and Drainage, Faculty of Water and Environmental Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

سجاد رحیمی مقدم

Department of Plant Production and Genetic Engineering, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

چکیده

باتوجه به کمبود منابع آبی، بارش کم و تبخیر بیش از اندازه در کشور، داشتن برنامه دقیق آبیاری و شیوه مدیریتی مناسب، امری ضروری است. حال به منظور بررسی اثر مالچ و سوپرجاذب، پژوهشی در شهر خرم آباد و در سال ۱۴۰۱ به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول تیمار آب آبیاری در چهار سطح شامل آبیاری بر اساس وجود تامین ۱۰۰ درصد نیاز آبی (I۱۰۰)، تامین ۸۰ درصد نیاز آبی (I۸۰)، تامین ۶۰ درصد نیاز آبی (I۶۰) و تامین ۴۰ نیاز آبی (I۴۰) گیاه بود. فاکتور دوم نیز شامل مواد اصلاحی مالچ گیاهی (M)، سوپرجاذب (S) و تیمار شاهد (I) بودند. نتایج پژوهش نشان داد که بیشترین میزان عملکرد تر، عملکرد خشک و ارتفاع بوته مربوط به تیمار I۱۰۰-M بود که به ترتیب برابر۵۲/۸۹ تن در هکتار، ۲۹/۴۲ تن در هکتار و ۲/۲۷ متر به دست آمد. بیشترین مقدار بهره وری تر و بهره وری بیولوژیک از آن I۴۰-S بود که به ترتیب برابر ۱۴/۲۴ کیلوگرم علوفه تر به ازای یک مترمکعب آب و ۴/۷۵ کیلوگرم ماده خشک به ازای یک مترمکعب آب محاسبه شد. کمترین میزان عملکرد تر و خشک مربوط به I۴۰-M بود و کمترین بهره وری تر نیز مربوط به تیمار I۱۰۰- S بود. به طورکلی ماده اصلاحی مالچ در تیمار های با تنش آبی کمتر، عملکرد بهتری داشت، ولی با افزایش میزان تنش آبی، عملکرد تیمار های حاوی مالچ کاهش یافت. ماده اصلاحی سوپرجاذب نیز در تیمارهای آبیاری کامل یا با تنش کمتر، عملکرد کمتری را نشان داد، ولی با افزایش میزان تنش نتیجه بهتری را رقم زد.

کلیدواژه ها

Tape drip irrigation, Water management in the field, Water efficiency, آبیاری نواری قطره ای, مدیریت آب در مزرعه, راندمان آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.