تاثیر آبیاری با پساب فاضلاب تصفیه شده بر خواص شیمیایی خاک تحت کشت گیاهان پوششی (مطالعه موردی: شهر پرند)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-28-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن کاشی

Department of Landscape Architecture Engineering, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.

سعدالله علیزاده اجیرلو

Department of Landscape Architecture Engineering, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.

نصرت اله نجفی

Department of Soil Science and Engineering, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran.

چکیده

کاهش منابع آب باتوجه به مسئله تغییر اقلیم جهانی و رشد جمعیت یکی از بحرانی ترین مسائل پیش روی طراحان و برنامه ریزان توسعه فضاهای سبز در شهرها است. در برابر این چالش ها، نیاز فوری به بهبود کارایی مصرف آب و استفاده زنجیره ای از منابع آب با گزینه های مناسب وجود دارد. در این راستا باتوجه به حجم قابل توجه پساب های شهری، استفاده مجدد از آن در آبیاری فضای سبز، از دیدگاه مدیریت منابع آب از نظر زیست محیطی و اقتصادی اهمیت دارد. به همین منظور در این پژوهش تاثیر پساب فاضلاب تصفیه خانه شهر پرند بر خصوصیات شیمیایی خاک تحت کشت سه نوع گیاه پوششی (فرانکینیا (FR)، فستوکا آبی (FE)، دایکوندرا (DI)) در بستری با خاک لومی شنی بررسی می شوند. این مطالعه به صورت یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با استفاده از اختلاط آب و پساب در ۴ سطح با تیمارهای آبیاری صفر (شاهد)، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد نسبت به آب شیرین و ۳ تکرار مورد بررسی قرار گرفت و سپس خصوصیات شیمیایی خاک مانند pH، EC، OC، Na، Cl، Ca، Mg مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از پارامترهای آنالیز شیمیایی خاک نشان داد که مقدار pH در تمامی تیمارهای دارای پساب نسبت به شاهد کاهش یافت که این مقدار کاهش در هیچ تیماری معنی دار نشد. مقادیر EC و Cl در تمامی گیاهان دارای افزایش بوده که این مقادیر در تیمارهای FR۱۰۰ به ترتیب با افزایش حدود ۱۹۵ و ۵۶۱ درصدی نسبت به شاهد و در تیمار FE۱۰۰ به ترتیب با افزایش حدود ۵۴ و ۱۶۲ درصدی در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد. مقدار OC در تیمار FR۱۰۰ با افزایش حدود ۴۱ درصدی نسبت به تیمار شاهد معنی دار شد؛ اما در سایر گیاهان این نسبت در هیچ تیماری معنی دار نشد. بیشترین مقدار Mg در تیمار FR۵۰ به مقدار ۳۰/۲۷ بوده که دارای اثر معنی دار نسبت به سایر تیمارها است. مقدار Na و Ca در تیمار FR۱۰۰ به ترتیب با افزایش حدود ۳۴۳ درصدی و ۱۳۰ درصدی نسبت به تیمار شاهد معنی دار شد، در حالی که در گیاهان FE و DI این نسبت در هیچ تیماری معنی دار نشد.

کلیدواژه ها

Salinity, Green space, Frankenia, Chloride, Organic carbon, شوری, فضای سبز, فرانکینیا, کلرید, کربن آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.