ارزیابی تغییر اقلیم حوزه آبخیز حبله رود با استفاده از ریزمقیاس نمایی داده های مدل گردش عمومی جو CanESM۲

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 27، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-27-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین نادری

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

واحدبردی شیخ

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

عبدالرضا بهره مند

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چوقی بایرام کمکی

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

عبدالعظیم قانقرمه

University of Golestan

چکیده

با توسعه فناوری و صنعتی شدن جوامع بشری، شاهد افزایش گازهای گلخانه ای و بروز تغییرات آب وهوایی هستیم. باتوجه به اهمیت تغییرات آب وهوایی برای زمین و ساکنان آن، پیش بینی بلندمدت پارامترهای اقلیمی همیشه موردتوجه بوده است. یکی از رایج ترین روش ها برای ارزیابی اقلیم آینده، استفاده از مدل گردش عمومی جو است. در پژوهش حاضر پس از بررسی خروجی سه مدل گردش عمومی جو از جمله مدل آمریکایی (GFDL-CM۳)، مدل کانادایی (CanESM۲) و مدل روسی (inmcm۴.ncml) و انتخاب مدل بهتر برای پیش یابی اقلیم منطقه موردمطالعه، از داده های سناریو های RCP ۲.۶، RCP ۴.۵ وRCP ۸.۵  مدل کانادایی (CanESM۲) برای ارزیابی تغییرات اقلیمی حوزه حبله رود در دوره آتی۲۰۲۰ تا ۲۰۵۱ استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر روند افزایشی مجموع بارش ماهانه دوره آتی (۲۰۲۰-۲۰۵۱) نسبت به دوره پایه (۱۹۸۶-۲۰۱۷) در حوزه حبله رود است. نتایج بررسی تغییرات دمای دوره ۲۰۲۰ تا۲۰۵۱ در حوزه حبله رود نیز بیانگر افزایش میانگین ماهانه دمای بیشینه و کمینه در ده های آتی است. پیامدهای این شرایط در منطقه موردمطالعه که رژیم جریان آن به طور عمده توسط نزولات برفی کنترل می شود، از جنبه هیدرولوژیک اهمیت بالایی دارد و نیازمند اتخاذ سیاست های سازگاری با پدیده تغییر اقلیم در این حوزه آبخیز است.

کلیدواژه ها

Climate change, Precipitation, Temperature, Downscaling, RCP, CanESM, SDSM, تغییر اقلیم, بارش, دما, ریزمقیاس سازی, RCP, CanESM۲, SDSM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.