اثر مایه زنی باکتری های محرک رشد بر برخی از صفات رشدی برگ و عناصر غذایی نهال های فندق در شرایط عرصه
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 15، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_STGC-15-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 155
نویسندگان
Forests and Rangelands Research Department, Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ardabil, Iran.
Forest Research Department, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
Forest Research Department, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
چکیده
باکتری های محرک رشد از جمله ریزجانداران مفید خاک هستند که از راه بهبود کیفیت خاک، سبب افزایش صفات رشدی و تغذیه ای گیاه می شوند. از این رو، به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد بر سطح برگ، سطح ویژه برگ و جذب عناصر غذایی نهال های فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط عرصه اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل مبدا نهال در دو سطح (فندقلو و مکش) و مایه زنی باکتریایی در پنج سطح (Pseudomonas putida،وBacillus subtilis و Enterobacter cloaca به طور جداگانه، ترکیب سه باکتری و شاهد) با سه تکرار ۱۲ تایی با فاصله ۳×۳ متر در چاله هایی به ابعاد ۵۰×۵۰×۵۰ سانتی متر در سطح ۳۲۴۰ مترمربع بود که در زمین های زراعی حاشیه جنگل فندقلوی اردبیل کاشته شدند. پس از گذشت چهار سال نتایج نشان داد که نهال های مایه زنی شده هر دو مبدا، از لحاظ همه صفات مورد بررسی در مقایسه با نهال شاهد (مایه زنی نشده) برتر بودند. بیش ترین میزان صفات مورد بررسی به نهال های مبدا فندقلو با مایه زنی ترکیبی هر سه باکتری (P. putida،وB. subtilis و E. cloaca) اختصاص داشت. به طوری که در این نهال ها، سطح برگ و سطح ویژه برگ به ترتیب ۵۳/۱ و ۳۷/۷ درصد، جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی به ترتیب ۵۹/۴، ۸۹/۵، ۲۳/۷، ۴۵/۴ و ۶۰/۶ درصد در مقایسه با نهال های شاهد افزایش یافت. در نهایت می توان نتیجه گیری کرد کاشت نهال های فندق مایه زنی شده با باکتری های محرک رشد (ترکیب سه باکتری مذکور) به دلیل افزایش صفات رشدی برگ و نیز بهبود وضعیت تغذیه ای، رشد رویشی بیش تری خواهند داشت.کلیدواژه ها
Bio-fertilizer, Hazelnut, Leaf area, Nitrogen., نیتروژن, سطح برگ, فندق, کود زیستی.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.