واکاوی تطبیقی انتقادی نظریه توزیع شهید صدر و اندیشمندان اقتصاد کلاسیک و نئوکلاسیک؛ رهیافتی ریاضی در چارچوب الگوی نسل های تداخلی؛ (دلالت‎های راهبردی برای اقتصاد ایران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جستارهای اقتصادی با رویکرد اسلامی، دوره: 20، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_IEE-20-40_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی حسنی قره تپه

دانشجوی دکتری اقتصاد پولی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

محمدمهدی مجاهدی موخر

دانشیار، گروه اقتصاد بازرگانی، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

محمدجواد نوراحمدی

دانشیار، اقتصاد نظری، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

سیدمحمدرضا سید نورانی

استاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

مرتضی خورسندی

دانشیار، اقتصادانرژی، کشاورزی و محیط زیست، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

نظریات توزیع تحدیدکننده روابط اقتصادی کنشگران اقتصاد و مشخص کننده چگونگی توزیع ثروت و درآمد در میان آنهاست. این نظریات را می توان به سه قسمت تقسیم کرد: نظریه توزیع قبل از تولید، نظریه توزیع کارکردی و نظریه توزیع مجدد. شهیدصدر مباحثی تفصیلی ناظر به هر سه ساحت توزیع مطرح کرده است. هرچند اقتصاددانان سرمایه داری نیز نظریات توزیعی متعددی را بیان کرده اند، اما این نظریات در ابتدا متمرکز بر توزیع کارکردی بوده و درادامه به بررسی ابعاد توزیع مقداری درآمد متمرکز شده است. تحلیل ساختار و مبانی قریب این نظریات و نسبت سنجی آن با نظریه توزیع شهیدصدر، مدل سازی رویکرد توزیعی شهیدصدر در بستر الگوی نسل های همپوشان و استخراج دلالت های راهبردی برای اقتصاد ایران هدف اصلی این پژوهش می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد اقتصاددانان سرمایه داری به دلیل التزام به اصول مکتبی اقتصاد سرمایه داری (آزادی تملک، آزادی بهره برداری و آزادی مصرف) امکان ارائه یک راهکار دائمی برای حل مسئله توزیع نابرابر را ندارند. پس از تعریف تابع مطلوبیت بین نسلی و قید بودجه الگوی نسل های همپوشان هم راستا با نظریه توزیع شهیدصدر اثبات می شود که انباشت سرمایه در حالت پویا باوجود تغییرات اعمال شده برقرار است و دستیابی به یک تعادل پایدار توام با توجه به عدالت نیز تضمین می شود.

کلیدواژه ها

نظریه توزیع قبل از تولید, نظریه توزیع کارکردی, نظریه توزیع مجدد, شهیدصدر, اقتصاد متعارف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.