تعیین نیاز آبی گونه های کاج تهران و زیتون تلخ در سنین مختلف رویشی در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله پژوهش های خشکسالی و تغییر اقلیم، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JDCR-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عسگری

دانشجوی فقید دکتری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

وحید اعتماد

دانشیار، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

خالد احمدآلی

استادیار، گروه احیا و مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

احسان عبدی

دانشیار، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

سلمان زارع

استادیار، گروه احیا و مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

محسن جوانمیری پور

دانش آموخته دکتری علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

برای تعیین نیاز آبی گونه های کاج و زیتون تلخ در سنین مختلف رویشی تحت تنش خشکی، آزمایش با آرایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکی تصادفی کامل با تیمارهای آزمایشی شامل نوع گونه در دو سطح (کاج و زیتون)، سن در سه سطح (یک، سه و پنج ساله) و تنش خشکی در سه سطح (ملایم (۳/۰)، متوسط (۵/۰) و زیاد (۷/۰)) در ۱۰ تکرار در منطقه رباط کریم، استان تهران انجام شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف آب در نهال کاج تهران در طول دوره رشد گیاه و در تیمارهای مختلف اعمال شده شامل تیمارهای تنش خشکی ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ در سن ۱؛ خشکی ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ در سن ۳؛ خشکی ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ در سن ۵ به ترتیب شامل ۳/۲۳۹، ۳/۲۵۸، ۱۳/۳۰۷، ۴/۳۱۰، ۷/۳۳۹، ۱۳/۳۸۵، ۰۳/۴۱۴، ۷/۴۳۶ و ۴/۴۹۸ میلی متر بود. همچنین میزان مصرف آب در زیتون تلخ در طول دوره رشد گیاه و در تیمارهای مختلف اعمال شده به ترتیب برابر با ۹/۲۳۸، ۴/۲۸۲، ۰۳/۳۱۰، ۳۲۲، ۸/۳۷۴، ۴/۴۲۱، ۷/۴۷۱، ۸/۳۷۴ و ۴/۴۲۱ میلی متر بدست آمد. بر اساس نتایج مقدار نیاز آبی کاج تهران در رژیم های رطویتی مورد مطالعه از زیتون تلخ بیشتر بود. با افزایش میزان کاهش رطوبت مجاز مقدار نیاز آبی کاج تهران و زیتون تلخ در همه سنین مورد بررسی، افزایش یافت. بنابراین نیاز است در طرح های جنگل کاری در مناطق خشک و نیمه خشک زیتون تلخ در اولویت کاشت قرار گیرد و نکات تنش خشکی مناسب (۷/۰) در نظر گرفته شود تا شرایط مناسب برای رشد و ماندگاری در شرایط سخت برای این درختان فراهم گردد.

کلیدواژه ها

تبخیر تعرق پتانسیل, تبخیر تعرق مرجع, ضریب گیاهی, میکرولایسیمتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.