شناسایی و رتبه بندی ابعاد توسعه نظام آموزش عالی ایران با رویکرد آینده پژوهی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات برنامه ریزی آموزشی، دوره: 10، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_EPSJ-10-19_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده مدانلو جویباری

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

مجتبی طبری

دانشیار مدیریت دولتی، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

مسعود یوسف زاده

استادیار رشته مدیریت آموزشی . گروه مدیریت آموزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، ایران

محمدرضا باقرزاده

استادیار مدیریت دولتی، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

چکیده

هدف کلی تحقیق حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد توسعه نظام آموزش عالی ایران با رویکرد آینده پژوهی بود. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. جامعه آماری تحقیق را در بخش کیفی، اعضای هیات علمی و خبرگان پنل آینده­پژوهی و در بخش کمی، اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه­های آزاد اسلامی استان مازندران، گلستان و گیلان به ترتیب به تعداد ۲۰ نفر و ۵۸۷۸ نفر تشکیل ­دادند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند تعداد ۱۵ نفر و در بخش کمی با روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای و براساس فرمول کوکران تعداد ۳۶۱ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع­آوری داده­ها از پرسش­نامه محقق ساخته ۱۰۲ سوالی استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین رتبه­ای ابعاد توسعه نظام آموزش عالی با رویکرد آینده پژوهی وجود دارد. بعد راهبردی و بعد ساختاری به ترتیب با میانگین رتبه­ای ۷۵/۱ و ۳۴/۱ در رتبه اول و دوم قرار گرفتند. در بعدساختاری، مولفه­های ساختارسازمانی چابک و زیرساخت­های دانشگاه به ترتیب با میانگین رتبه­ای ۶۹/۲ و ۲۷/۲ در رتبه اول و آخر قرار گرفتند. در بعدراهبردی، مولفه­های استراتژی دانشگاه و بین المللی­سازی به ترتیب با میانگین رتبه­ای ۳۷/۳ و ۷۷/۲ در رتبه اول و  آخر قرار گرفتند. نظام آموزش عالی باید به وسیله راهبردهای پیشنهادی با محیط­های علمی و فرهنگی به طور مستمر سازگار شده و با جامعه در حال تغییر، دائما در تعادل پویا باشد. سیاستگذاران آموزش عالی، باید الزامات و شرایط محیطی، علمی و با بین­المللی­سازی و تجاری­سازی دانش زمینه­ای مناسب و سازنده برای تحقق و فعالیت راهبردهای متناسب دانشگاه با محیط را فراهم کنند

کلیدواژه ها

توسعه نظام آموزش عالی, آینده پژوهی, استراتژی دانشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.