رهیافت مدیریت ریسک جرم و جلوه های آن در نظام عدالت کیفری ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه حقوق کیفری، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLG-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال الدین حسانی

Department Law, Humanities, Islamic Azad University of Qom

سیدمحمود میرخلیلی

Law Department, Faculty Law, Farabi Pardis of Tehran University

محمدرضا نظری نژاد

Law Department, Humanities Faculty, Guilan University, Rasht, Iran

چکیده

بزه­کاری پدیده­ای طبیعی در جامعه بوده و یکی از رهیافت­های در دسترس در برابر این پدیده، رویکرد مدیریت ریسک جرم است. در این رویکرد با بهره­گیری از دستاوردهای عدالت سنجشی و استفاده از آمار جنایی، میزان ریسک هر یک از دسته­های بزه­کاری ارزیابی و بزه­کاران پرریسک با پاسخ­های شدیدتر و بزه­کاران کم­ریسک با پاسخ­های نرم­تر مواجه می­شوند. نمونه­های آشکاری از این رهیافت در رویکردهای نظام عدالت کیفری ایران به چشم می­خورد. درجه­بندی و تعیین مجازات­های تعزیری، منع پیاده­سازی نهادهای کیفری ارفاقی درباره برخی از جرایم و نیز صدور حکم به مجازات تعزیری در صورت عدم اجرای قصاص نمونه­هایی از رویکرد نظام کیفری ایران به نظریه مدیریت ریسک جرم است. افزون بر این، قرارهای تامین کیفری، دادرسی­های اختصاصی کیفری و ... نیز مهم­ترین بسترهای پیاده­سازی رویکرد مدیریت ریسک جرم از سوی نظام دادرسی کیفری ایران است. با توجه به این نمونه­ها می­توان نتیجه گرفت که رهیافت مدیریت ریسک جرم آشکارا از سوی نظام عدالت کیفری ایران پذیرفته شده است.

کلیدواژه ها

Crime risk management, Delinquency, Criminal Justice System, Actuarial Justice, redundant, Islamic Penal Code ۱۳۹۲, Criminal Procedure Code ۱۳۹۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.