ماهیت نظام اقتصادی و نظارت پیشگیرانه: نسبت سنجی در پیشگیری از جرایم اقتصادی در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه حقوق کیفری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLG-13-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس نقی پور نصیرآبادی

دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران

حسن عالی پور

استادیار حقوق جزا و جرم شناسی دانشکده حقوق، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

چکیده

نظارت بر فعالیت­های اقتصادی، یکی از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از فساد و جرم اقتصادی است. کارآمدی این راهکار، وابستگی بسیار به ماهیت نظام اقتصادی دارد. در یک نظام اقتصادی با ویژگی­های خاص، ممکن است راهکارهای شناخته شده در باره پیشگیری از جرایم اقتصادی کارآمد نباشد و مساله بنیادین این نوشتار نیز از همین­جا آغاز می­شود که نسبت نظارت، به­عنوان یک تدبیر پیشگیرانه با ماهیت نظام اقتصادی در ایران چیست؟ نوع و ماهیت نظام اقتصادی در ایران خود مانع اثرگذاری نظارت پیشگیرانه گردیده و همین امر موجب شده تا با افزایش نهادها و شیوه­های نظارتی و حراستی، فضایی با محوریت هم­پوشانی اقدامات نظارتی، رسوخ فساد در نظارت، امنیتی سازی مقطعی و جابجایی فرصت­های ارتکاب جرم ایجاد شود. مادامی که ایران بیرون از مسیر اقتصاد جهانی حرکت می­کند، نظارت بر آن نمی­تواند از الگوهای بین­المللی پیروی کند و تا زمان هم­سویی با اقتصاد جهانی، نظارت باید متمرکز بر یک نهاد مستقل باشد.

کلیدواژه ها

جرم اقتصادی, فساد, نظارت پیشگیرانه, ماهیت نظام اقتصادی, نسبت نظارت و فعالیت اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.